Зинаида Златанова Снимка: архив, Булфото

Институциите в България не са били уведомени за завръщането на Гълъбин Боевски и развитието на казуса. Това коментира вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова пред журналисти, след като вчера изненадващо осъденият в Бразилия щангист се прибра в България.

По официален път не сме имали искане за изтърпяване на наказание в България. Министерството на правосъдието не е въвлечено в този случай и няма как да бъде, подчерта тя и допълни, че нямаме договор за правна помощ с Бразилия.

Нямахме информация от Министерството на външните работи, че на гражданина очевидно е издаден документ за самоличност, с който той се е прибрал от Бразилия в страната. Учудващо е, че във външно министерство не е имало информация от посолството ни в Бразилия, констатира Златанова.

Още по темата
Би било добре да знаем какво се случва, допълни вицепремиерът и разкритикува липсата на комуникация. 

Тя обяви, че следващата седмица ще свика среща, на която ще участват главният прокурор и външният министър, на която ще бъде обсъден диалогът между институциите, за да бъде обсъден въпросът занапред за български граждани, изтърпяващи присъда в чужбина.

Главният прокурор Сотир Цацаров пък коментира, че завръщането на Гълъбин Боевски у нас най-вероятно се дължи на специфична бразилска процедура. Тя се нарича "експулс на осъдено лице". По преценка на бразилските власти осъдено лице се освобождава и се изпраща на страната, от която е.

В никакъв случай пристигането на Боевски в България не е съвместно действие на българската и бразилската прокуратура, подчерта обвинител номер 1. 

Става ясно, че преди три дни дипломатическото представителство на България в Бразилия е имало информация, но защо тя не е предадена чрез МВнР до всички компетентни български власти не е проблем, който е в моите правомощия, коментира Цацаров.

Припомняме, че преди две години Боевски беше арестуван на летището в бразилския град Сао Паулу с 9 кг кокаин и по-късно той беше осъден на 9 години и 4 месеца затвор.

През 2012 г. второинстанционният апелативен съд в Бразилия отказа да намали присъдата на олимпийския и световен шампион по вдигане на тежести. 

Вчера той беше засечен при кацането си на Летище София, но не пожела да коментира по каква причина е успял да се прибере у нас - дали вече е оневинен, или е предсрочно освободен.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase