Клетвата на Пеевски за шеф на ДАНС пред НС. Снимка: Impact Press Group

Бившият конституционен съдия Димитър Гочев обяви, че прекратяването на мандата на Делян Пеевски е можело да стане с решение на Конституционния съд или по искане на самия народен избраник.

"Въпросът не е дали Делян Пеевски е народен представители, или не. Искането на президента сега е друго. Според мен това е допустимо", коментира той пред Нова тв връщането на казуса "Пеевски" в КС от президента Росен Плевнелиев.

Още по темата
По думите му в първия случай се е атакувало качеството на Делян Пеевски като народен представител, а сега се иска установяване на противоконституционност на акт на Народното събрание.

"И според мен това решение ще падне пред Конституционния съд", каза на свой ред зам.-председателят на 41-вото НС Екатерина Михайлова.

По думите й президентът сега иска обявяване за противоконституционно на решението за отмяна на избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС.

"Държавният глава оспорва оттеглянето му от поста", уточни тя и добави, че след това ще трябва да се реши въпросът за съвместимостта или несъвместимостта на Пеевски с поста, от който е освободен.

"Тази каша я забърка парламентът. Той няма правомощия да прекрати мандата на Пеевски като шеф на ДАНС. Народното събрание наруши Конституцията по казуса", категорична бе тя.

Според нея Конституционният съд е на поправителен изпит.

"Надявам се да го издържи", заключи и Михайлова, след като в началото на този месец магистратите решиха, че Делян Пеевски остава депутат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase