Лютви Местан Снимка: архив, БТА

ДПС вече са готови с искането си към Конституционния съд за отмяна на решението на НС за удължаването на мораториума за продажба на земя на чужденци до 2020 година.

ДПС вече изпълни политическия си ангажимент да се обърне с искане към КС за отмяна на мораториума за закупуване на земя от граждани на ЕС. Събрани са подписите на цялата парламентарна група, след малко ще предоставим това искане и до ПГ на Коалиция за България.

Ще изчакаме до утре политическо решение на ПГ на Коалиция за България, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан. Той отново беше категоричен, че решението на парламента отпреди една седмица противоречи на Конституцията и на договора за присъединяване към ЕС. 

Още по темата
Смятаме за безпредметно да се обърнем към „Атака“ и ГЕРБ предвид факта, че освен вносителите на това решение, другата парламентарна група, която гласува абсолютно монолитно, е тази на ГЕРБ, заяви още Местан. 

Той коментира и изказването на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за всеобщата лудост, която обхванала депутатите по време на гласуването на мораториума.

Ние бяхме в абсолютно ясно съзнание за стратегическия национален интерес на България. Подобен политически акт предполага бистър ум, а не състояние на лудост, ще чакаме отговор от Коалиция за България. Надяваме се той да бъде положителен или поне частично положителен, заяви още Местан.

Той обясни, че не е водил предварителни преговори с никой от левицата за подкрепа.
По думите на лидера на ДПС партията ще се обърне към другите органи, които могат да сезират КС, ако не събере необходимия брой подписи. ДПС не разполага с достатъчно депутати, за да се обърне към Конституционния съд.

Местан беше категоричен, че решението на НС за мораториума може да бъде дадено на КС.
Решения могат да се оспорват в случаите, когато има безспорни данни, че са в протиоречие с Конституцията.  Няма никакво съмнение, че това решение е в противоречие с член 22 от Конституцията, в изменението му от 2005 година, каза лидерът на ДПС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase