Росен Плевнелиев. Снимка: архив, БТА
fallback

Президентът Росен Плевнелиев сезира Конституционния съд по казуса "Делян Пеевски".

Държавният глава сезира съда с искане за обявяване за противоконституционно Решението на Народното събрание от 19 юни, с което парламентът отмени избора на председател на Държавна агенция „Национална сигурност“ от 14 юни.

Според президента решението на Народното събрание е в противоречие с принципи, предвидени в основния закон.

Конституцията и законите на страната въвеждат мандатност за публични органи, с което създават защитен механизъм на демокрацията.

Oще по темата
Мандатът на орган не може да бъде прекратен предсрочно на база субективна преценка. Той може да бъде прекратен предсрочно само на основания, предвидени в Конституцията или закон. Такива основания в случая няма, посочват от прессекретариата на държавния глава.

На 8 октомври магистратите решиха, че Пеевски остава депутат. Съдиите отхвърлиха искането на 96 народни представители от ГЕРБ от 42-рото Народно събрание за предсрочно прекратяване пълномощията му на основание несъвместимост на положението му на народен представител с изпълнявана друга държавна служба – председател на Държавна агенция „Национална сигурност”.

Държавният глава е отправил и искане пред Конституционния съд да бъде дадено задължително тълкуване от кой момент се прекратяват пълномощията на народен представител, когато той бъде избиран от парламента на друга длъжност и е встъпил в тази длъжност с полагане на клетва.

Според Плевнелиев в съответствие с духа на основния закон следва да се приеме, че решението на Народното събрание, с което парламентът избира свой член на друга държавна длъжност, след като има и волеизявление на народния представител за това, е основанието за прекратяване на пълномощията му като депутат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

96

Кирчо укупаторчето

преди 10 години

ту тиливизоръ саобщи'а чи сички студенти ако излазат да укупирват и ше падне на кумонодите правителството и пак ша сме европата и демокрацията ше си е налице

95

SF

преди 10 години

Да окупираме президентството, след като може да се окупират университети.

94

Нике1класик

преди 10 години

Владимир е българско име носено от анатемосания езичник княз Расате-Владимир!По известен е румънския граф Дракула-Влад Цепеш чието прозвище идва от тайната организация за борба срещу турците наречена "Ордена на Дракона"!Междудругото вампир е чисто ирландска измишльотина взета от народния фолклор чието значение на времето е било за човек които прави мърсотии и мръсни шеги!Колкото до коловете в сърцето това е християнски мистицизъм спрямо особенно жестоки хора

fallback