Михаил Миков. Снимка: архив БТА

Решението за удължаване на мораториума за продажба на земя на чужденци до 2020 година е нищожно и противоречи на Конституцията. Това заяви председателят на парламента Михаил Миков пред bTV. Както Dnes.bg вече писа, вчера Атака, ГЕРБ и част от БСП удължиха мораториума след бурни дебати. ДПС реагира доста остро. Само четирима депутати гласуваха против решението от левицата, сред тях и Миков.

Според председателя на НС 42-ият парламент е гласувал според популизма, който е ширеща се политическа платформа. 

Чужденци от Турция, Сърбия, Македония, Близкия Изток и Русия не могат да купуват земя у нас без договор ратифициран с две-трети мнозинство, категоричен е Миков.

Какво става със земята в България - един президент обеща на хората като си получат дядовата нива да идат на Канарските острови, тъй като ще станат богати. В последствие се разби земята и върви процес на комасация, защо не се попита как се разпределят субсидиите на декар. Трябва да се види кой ползва и получава субсидии без да плаща на собствениците, коментира той.

По негови думи решението на парламента може да се отрази много негативно на решението на останалите страни от ЕС относно свободното движение на наши граждани. Според Миков закупуването на земя от граждани от ЕС е равносилно на свободното движение и по този начин се изравняват правата на гражданите от ЕС.

Политическите изводи ние го понесем, заяви Миков. По негови думи парламентарната група на Коалиция за България е имала решение по този казус всеки да гласува по съвест.

Студентите обслужват политически интереси и това са предсрочните избори. Не отричам правото им да имат позиция, но тя съвпада с вижданията по определени въпроси на определени партии. Такъв коментар по повод днешната акция Михаил Миков на студентите с окупирането на 272-ра аудитория.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase