Архив: Булфото

Дебатите в Народното събрание вчера по повод мораториума върху продажбата на земеделските земи са „много шум за нищо“. Това каза депутатът от "Коалиция за България" и зам.-председател на Народното събрание Мая Манолова в студиото но ТВ 7. Според нея това е едно изцяло политическо действие и то не може да доведе до никакви правни последици.

Манолова обясни, че Министерският съвет (МС) не може да наложи мораториум – той не е органът, който го налага. Второ, какви действия би могъл да предприеме МС – да поиска от Европейската комисия  преразглеждане на договора, попита тя.

Още по темата

Според Манолова има изявление от Европейската комисия, че това едва ли ще се случи – преди дни Румъния беше отрязана при подобно искане.

Това, което ще се случи на България, е да получи наказателна санкция от Европейския съюз за нарушаване на клаузи от присъединителния договор – санкцията е част от брутния вътрешния продукт, но това се случва след една съдебна процедура.

Според Манолова дебатът в парламента е дал воля на амбициите на различните политически партии. „Атака“ бяха последователни, те никога не са демонстрирали уважение към европейското ни членство. Част от колегите от „Коалиция за България“ се подадоха на популисткото говорене  - никой от тях не е юрист, коментира Манолова.

Тя обясни, че и Корнелия Нинова, която е юрист, не е практикувала достатъчно, защото никой, уважаващ себе си юрист, не би гласувал за едно подобно решение, което в крайна сметка не довежда до никакви правни последици.

Единственото работещо решение е било на "Коалиция за България" – да бъдат наложени допълнителни ограничения на евентуални купувачи на земеделска земя, така че да се ограничат подобни сделки или да се минимизират. Манолова каза, че такива законодателни промени вече са подготвени. Те ще бъдат внесени за гласуване в най-скоро време, тъй като трябва да станат факт до 30 декември.

Вчера в Народното събрание депутатите приеха предложението на "Атака" да се удължи мораториумът върху продажбата на земя на чужденци до 2020 г.

Със 171 гласа "за" на депутати от БСП, ГЕРБ и "Атака", 38 гласа "против", от които 34 на ДПС и 4 на  БСП, и 12 въздържали се от БСП парламентът възложи на Министерския съвет да предприеме необходимите действия и актове за удължаването на забраната до 2020 г.

На практика 59 червени депутати гласуваха в подкрепа на мораториума. Заради отказа да отворим пазара на земя България рискува да си навлече санкции от Европа, предупреди вчера лидерът на ДПС Лютви Местан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase