Снимка: БГНЕС

Политическите партии в момента са в процес на падане и срив. Политическите партии в голяма степен са и нелегитимни, катетгоричен е политическият психолог проф. Антоанета Христова. По думите ѝ Борисов няма да има успешен ход за каквато и да е конфигурация в парламента.


Дори да се направи експертно правителство, то ще изглежда слабо, скрило се зад експерти. Кабинет ГЕРБ плюс ДПС ще бъде "абсолютно възстановяване на това, срещу което по-голямата част от избирателите отрицават", посочи проф. Христова пред БНР. По думите ѝ, "всичко, което ще се случва оттук нататък е непопулярно", а реформи ще ги направят "още по-нехаресвани и нелегитимни".

ИТН все още се колебае и обмисля капана, в който се намира, отбеляза политическият психолог.

Експертът допълни, че в момента БСП ще поиска спокойствие, тъй като няма лидер и е възможно да подкрепи дадена политическа формула.

Патриотичните партии ще вземат повече на евентуален вот наесен. Ще има размествания, които вече започнаха, прогнозира проф. Антоанета Христова. ПП-ДБ не могат да си върнат избиратели, защото хората, които си тръгнаха, си тръгнаха, защото са разочаровани от ПП-ДБ, не защото са с ГЕРБ, изрази мнение тя.

"Останаха тези, които могат да понесат всичко. Ако се разделят, може би повече няма да влязат в парламента. ДБ вече се пакетираха с ПП и без тях вече нямат бъдеще."

По думите на Христова всеки ден е в полза на президента Радев, докато не се получи превъртане и партиите не се сетят, че трябва да “седнат и да изиграят вземането на решение за бъдещето на държавата без неговото генерално участие. В момента политическите лидери имат усещането, че ще могат поне за кратко да управляват системата. В това време и Радев може да оттече. За Радев ще гласуват много хора, той може пак да бъде първи, но не е и харесван достатъчно от десницата. Тогава дали ще направи голямата вълна, а той иска голяма вълна."

Същевременно тя отчита, че развитието при държавния глава му дава възможност да изиграе ролята на инициатор на кръгла маса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase