Снимка: архив, Булфото
fallback

България е европейската държава с най-големи партийни субсидии – всяка партия прибира по 12 лева на глас, пресметна председателят на Института за развитие на публичната среда Антоанета Цонева.

Пред Нова телевизия тя призова управляващите да изпълнят обещанията си и да намалят държавните субсидии, които помпат партийните каси.

От настоящите партии в НС ГЕРБ получават 13 милиона лева от държавата, БСП – 11,5 милиона, ДПС – 4,4 милиона и "Атака" – 3,1 милиона.

Oще по темата

"В предизборните кампании бяха чути обещания за промяна в това. Оказва се, че вероятно партиите са излъгали, защото няма и помен от промяна в партийните субсидии. Няма значение дали предстоят избори или не – БСП и ДПС са дали обещание, а те са длъжни да изпълнят очакванията на гражданите", каза Цонева и настоя за повече почтеност в политическия живот.

По думите й в Европа субсидията средно е около 3,5 евро на глас, като целта не е партиите да нямат достъп до публичен ресурс, а да отговарят на очакванията на хората.

"След като са дадени обещания, трябва да бъдат изпълнени", настоя още веднъж тя и допълни:

"Когато се гледаха промените в Закона за политическите партии, се направиха много твърди обещания от страна на БСП и ДПС, че ще преразгледат държавната субсидия. Георги Кадиев го предложи тогава, но те го отхвърлиха с довод, че ще бъде разгледан в момента, в който ще се обсъжда държавният бюджет", припомни Цонева.

"ДПС внесоха закона за ограничаване на офшорните компании в политическия живот с довод, че го правят заради обществените очаквания. Нека сега да направят същото и за субсидиите. Не трябва партиите да бъдат лишавани от държавните субсидии, а просто те да бъдат намалени до прилични размери, съответстващи със стандарта на живот у нас", настоя шефката на Института за развитие на публичната среда.

Според нея предложението на "Атака" изцяло да отпаднат държавните субсидии за извънпарламентарните партии е несправедливо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Анонимен

преди 10 години

До Анонимен 21Бъркаш се, искат спиране на субсидиите само на партиите извън парламента, а тези в парламента да си ги гушкат пак!

23

24

преди 10 години

Ида не гласуваш,пак има процентно разпределение на гласовете.Съответно не се губи субсидията.

22

гражданин

преди 10 години

Трябва да се гласува, защото БСП и ДПС с твърдия електорат, който имат виждате, че управляват. А пък Сидеров си прави ПР акции с отпадането на субсидиите за да не падне от клона и да остане в парламента. Но субсидиите трябва да се намалят и то 10 пъти - по лев на човек. Каквито заплатите и пенсиите, такива и субсидиите. Като гледат в канчето на големите, да гледат и в мизерстващия в болшинството български народ.

fallback