Снимка: БТА

Депутатите приеха на първо четене две промени в Закона да политическите партии. Едната промяна е внесена от Янаки Стоилов и Мая Манолова от БСП, а другата – от Волен Сидеров от “Атака“ и група народни представители.

Предложението на левицата предвижда да се спре практиката “субсидията да следва депутата“. В миналото Народно събрание, когато един депутат напусне парламентарната си група, той имаше право да я пренасочи към избрана от него друга ПГ.

Днес в НС депутатите се обединиха около идеята, че тази част от Закона за политическите партии стимулира политическото номадство, което трябва да бъде прекратено. Предложението на Стоилов и Манолова беше прието единодушно в пленарната зала.

Сидеров пък настоява да се премахнат партийните субсидии за формации, които не са успели да прескочат четирипроцентовата бариера. Предложението мина на първо четене с важното уточнение, че във времето до второ четене то силно ще се прецизира.

Според Манолова между първо и второ четене трябва да бъде даден максимално дълъг срок за даване на предложения, а в дебата да се включат всички партии, неправителствени организации и граждански движения.

Крайният популизъм по темата е крайно вреден. Може ли да съществува сериозна политическа партия без финансиране, запита Манолова. Тя застъпи тезата на левицата, че е по-добре финансирането да е ясно и прозрачно, отколкото да идва по съмнителни пътища.
Хората мразят партиите. Казвам го със съжаление, защото партиите са инструмент на демокрацията, заяви лидерът на “Атака“ Волен Сидеров в защита на тезата си, като обясни, че трябва да се отговори на обществените очаквания.

Той се обяви категорично против внасянето на депозит на партийните субсидии и предложи остатьците да отиват обратно в бюджета. Сидеров припомни, че в момента се намираме в тежка икономическа криза и народът следи къде отива всеки държавен лев, даден на партиите.

Националист №1 подчерта, че партиите могат да се финансират от членски внос и дарения, като по този начин ще се спестят пари на данъкоплатеца. Според него е добре да се помисли за дарения или донорство от страна на физически лица и фирми, за да не да не тежи финансирането на държавния бюджет.

В крайна сметка между първо и второ четене най-вероятно ще се стигне до компромисен вариант, който ще предвижда субсидиите да бъдат намалени.

Георги Кадиев от левицата обясни, че едва в две държави от Европа няма партийни субсидии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase