Мая Манолова. Снимка: Булфото

Депутатката от БСП Мая Манолова настоя, че не е била "употребена" в деня за размисъл на предсрочния вот, след като тя подаде сигнала до прокуратурата за бюлетините в Костинброд.

"В деня за размисъл по никакъв начин не съм нарушавала закона, а подадох сигнал", отбеляза пред Нова тв зам.-председателят на НС.

Още по темата

След като Манолова подаде сигнала за 500 000 бюлетини в печатницата в Костинброд, които според нея са готвени за манипулация на вота, сега прокуратурата повдигна обвинение само на бившия главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков, който е подходил немарливо. В обвинителния акт и дума обаче не става за опит за манипулация на изборите.

"Ангажимент на прокуратурата е дали ще бъде доказано едно нарушение или едно престъпление. За мен няма съмнение, че има опит за фалшифициране на изборите", заяви Манолова и обясни, че надпечатването на бюлетини не е престъпление според Наказателния кодекс и именно това, според нея, е несъвършенството на закона.

Мая Манолова беше помолена и за коментар на думите на колегата й Петър Кънев, който отпечата бюлетините за предишните избори, и който твърди, че винаги има такъв надпечат, но никога хората не са разбирали.

Лявото острие обаче настоя, че не е ясно колко бюлетини от Костинброд вече са били потеглили към избирателните секции.

"Според мен и мои колеги не само на тези избори, а и на президентските, и на много местни избори се извършваха злоупотреби с бюлетини, които се напечатваха в свръхколичества и се използваха на изборния ден", каза Манолова.

Що се отнася до Изборния кодекс, тя заяви, че в проекта, подготвен от левицата и НПО-та, са заложени текстове, които да не разрешават повече "печатари, като тези в Костинборд, да си печатат 500 000 бюлетини, които да се съхраняват безконтролно в печатницата или в други помещения".

"Предлагаме да бъде въведено машинно гласуване, но дотогава бюлетините трябва да бъдат печатани от печатницата на БНБ или под неин контрол", настоя Манолова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase