Министър Таня Андреева. Снимка: БТА

Най-късно през септември 2014 год. ще има промяна на здравноосигурителния модел, коментира пред журналисти министърът на здравеопазването Таня Андреева.

Тя посочи, че са водени разговори с премиера Пламен Орешарски и с екип от експерти за въвеждане на втори стълб на здравното осигуряване, който ще работи с поне 2% от ресурса на НЗОК.

Андреева допълни, че Касата най-вероятно ще бъде в ролята на надзор и на доплащащ дейността на фондовете, но основно договорите на лечебните заведения ще бъдат сключвани с осигурителните фондове.

Министърът поясни, че са били обсъждани и други варианти, но този е най-вероятният да се реализира.

"Смятам, че това е начинът за по-добър контрол и по-добра защитеност на пациентите", каза още тя и уточни, че концепцията все още е в работен вариант.

"За мен "Пирогов" е институция и в това лечебно заведение могат да се видят и хубавите и лошите страни на цялата ни здравна система", каза още Андреева, която посети днес болницата, за да провери ремонтът на отделението за детска реанимация.

В момента се ремонтира и единствената детска шокова зала в България, като се предвижда ремонтът да приключи за три месеца, каза от своя страна шефът на "Пирогов" доц. Стоян Миланов.

"Директорът на болницата изцяло може да разчита на мен", отвърна Андреева и допълни, че предстои да се оборудва отделението по детска хирургия и реанимация, където ще могат да се оперират и новородени деца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase