Росен Плевнелиев. Снимка: архив Булфото

Президентът Росен Плевнелиев е готов да наложи вето на Закона за здравето, ако отпадне пълната забраната за тютюнопушене на обществени места.

Категорично заявявам, че ако се тръгне към каквото и да било връщане на стария режим, като президент ще се противопоставя и ще наложа вето, отсече Росен Плевнелиев.

"Не мога по никакъв начин да поставя като аргументи от една страна, здравето на нацията и от друга страна, изискванията на един или друг бранш. Здравето на нацията на мен ми е важно", каза президентът.

Той посочи, че режимът, който действа у нас, е въведен в много европейски държави.

Той е ясен, категоричен, дългосрочно правилен, надявам се да не отстъпим от тази позиция, обясни той.

Миналата седмица зам.-председателят на ПГ на „Коалиция за България“ Спас Панчев обяви, че забраната за тютюнопушене на закрити обществени места трябва да отпадне преди зимата.

Левицата лансира тази идея още по време на предизборната си кампания, а Панчев проведе срещи с бизнеса малко след свикването на 42-рото НС.

Още по темата
Здравният министър Таня Андреева обяви, че се противопоставя на идеята. В левицата обаче масово царят настроения за отпадане на забраната. ГЕРБ са категорично против, а ДПС са се разделили на пушачи и непушачи по темата.

Президентът е готов да свика Консултативния съвет по национална сигурност за реформите в сектор „Сигурност“, когато изпълнителната власт и парламентът дадат знак, че е готова с предложенията си за промени в законите.

„Много е важно изпълнителната власт и парламентът да подадат сигналите към мен, че имаме готовност да дебатираме по продължаването на реформата в сектор "Сигурност", в пакет, а не на парче. Аз ще се възползвам от това право, когато дойде подходящият момент”, заяви Плевнелиев. 

Той обясни, че не желае този КСНС да се превърне в говорилня.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase