Снимка: Impact Press Group

В Коалиция за България никой не прави нищо самосиндикално – решението дали да бъде внесен законопроект за либерализация на забраната за пушене ще бъде взето на заседание на парламентарната група, като депутатите ще гласуват по съвест, обяви левият депутат Спас Панчев.

По думите му обаче внасянето на законопроекта не е сигурна стъпка, макар вчера от партийния пресцентър на "Позитано" 20 разпространиха "опорни точки" за защита на връщането на тютюнопушенето на закрито.

Още по темата
Бившият здравен министър и депутат от ГЕРБ Десислава Атанасова обаче контрира Пенчев в студиото на bTV.

"Вие и за избора на Делян Пеевски бяхте на различни позиции, пък гласувахте еднакво!. Изборът на 14 юни беше направен с гласовете на депутатите от БСП, въпреки споделените от много от тях резерви към подобен ход", каза тя.

Пушачите и представителството

"Депутатите представляват народа, голяма част от българите - 3,5 млн. души, пушат. Голяма част от пушачите и ресторантьорите искат либерализация на режима", аргументира лявата теза Панчев, като настоя, че цитира данни от социологически проучвания по поръчка на бизнеса.

Десислава Атанасова обаче му опонира с друга статистика – на социологически агенции от март 2013 г., когато забраната за пушене се е радвала на 62% одобрение, при това след като е била в сила и през няколко зимни месеци.

Пенчев обаче настоя, че след въвеждането на забраната за пушене през лятото на 2012 г. между 15 000 и 20 000 души са загубили работата си, след което припомни "първия ангажимент на това правителство – да се фокусира върху някои социални мерки".

Според депутата от левицата, който е непушач, заради забраната "много бизнеси са затворили врати".

Кой как ще гласува, ако се стигне дотам

"От БСП ще гласуваме по съвест", декларира Спас Панчев.

"Абсолютно и безспорно, позицията на ГЕРБ остава непроменена", посочи Десислава Атанасова.

ДПС вече обяви, че групата им няма политическо решение по този въпрос - половината депутати са "за", другата половина – "против".

Парламентарната група на "Атака" все още не е излъчила единна позиция по евентуалния бъдещ законопроект.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase