Пламен Орешарски Снимка: архив, БТА

Нито един депутат от ГЕРБ не изложи мотивите за внасяне на вот на недоверие заради новосъздаденото министерство на инвестиционното проектиране, но премиерът Пламен Орешарски защити правителството си още в началото на дебатите по вота. 

Депутатите от ГЕРБ излязоха от пленарната зала, след като шефът на парламента Михаил Миков откри заседанието, макар че народните представители от партията на Бойко Борисов не се регистрираха. Шефът на парламента обаче финтира опозицията, след като квесторите преброиха присъстващите в залата народни представители и се оказа, че има кворум. ГЕРБ напуснаха в знак на протест, но дебатът по вота на недоверие, внесен от опозицията, започна. 

„Мотивите за вота са базирани на неверни, неточни или хипотетични твърдения и от тях не става ясно защо се критикува едно министерство, което още не е направило грешки, допускам и заради това, че още не е задействало на пълни обороти”, заяви той.

Още по темата
Според него е видно, че през последните няколко месеца се възпрепятства работата на управляващите чрез бойкотиране на парламентарната дейност и насърчаване на протестите.  

„В писмените мотиви се говори за управленска немощ, тук вероятно ще направим безсмислен дебата поради различните ни разбирания за управленска мощ. Споменава се градивност и приемственост, но не се казва какво точно е това”, упрекна Орешарски депутатите от ГЕРБ. 

Той беше категоричен, че правителството му няма да пази фискална стабилност, като не плаща задълженията на държавата към бизнеса, нито пък ще иска препоръки от областните структури на партии, подкрепящи кабинета, при назначаване на длъжности в държавната администрация.

„Анонсирана е и критика, че кабинетът е представил управленската си програма 110 дни след съставянето му като спасителна мярка срещу вота. Това е първият кабинет, който представи в деня на съставянето си приоритети , а след това и разширена управленска програма”, подчерта премиерът. 

Той обаче припомни, че ГЕРБ са представили управленската си програма на четвъртия месец след идването на власт. 

„В мотивите се казва и за тотална подмяна на висши държавни служители, което блокирало работата на администрацията, но аз имам наблюдение как работеше администрацията, а статистиката не показва, че има тотална подмяна. Ако се направи проверка в работата на ГЕРБ за първите 100 дни, ще се види, че те далеч надвишават сегашните”, защити се още Орешарски. 

Той обясни още, че новото министерство има отговорности по дейности, които са сред най-критикуваните през последните години - като кадастъра. 

„Забавени били редица инфраструктурни проекти – щеше да е вярно, ако се посочи поне един, но такъв не съществува, не е забавен нито един проект за нито един ден”, заяви премиерът. 

На друга критика на ГЕРБ, че в министерството има секретарки и служители, които не работят, той отговори, че целият щат е за сметка на съкращения от други министерства.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase