Петър Стоянович. Снимка: архив, БулФото

Министерството на културата да се превърне в посредник, а не в ментор в процеса на правене на култура, а администрацията да е модерна и адекватна на 21-ви век, иска министърът на културата Петър Стоянович.

Ако постигна това, съм изпълнил задачата си, заяви той в предаването „Нека говорят” по bTV.

На твърденията за скандал при избора на директор на Сатиричния театър, Стоянович отговори с констатацията, че у нас всеки, който загуби определен конкурс, се оплаква, вместо да положи усилия и да спечели следващия. Той посочи, че директорът е определен от независима комисия с ярки представители на гилдията.

„Нито съм назначавал това жури, нито зная неговото мнение. Аз само подписвам заповедта за определянето на победителя”, заяви министър Стоянович. Според него думите на бившия ръководител на ведомството Вежди Рашидов, че от театрите били освобождавани „негови хора”, означават, че назначенията в предишния мандат са били на „свои хора”. „При мен няма такива неща. Оставил съм всичко на журито”, заяви д-р Стоянович.

Той посочи още, че сегашното правителство е избрано по абсолютно законна процедура и трябва да бъде оставено да покаже на какво е способно. „Може премиерът Орешарски да не е харизматичен като Бойко Борисов, но притежава качествата, които да изведат държавата от кризата, в която я бутна предишното правителство”, каза Петър Стоянович.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase