Моника Йосифова. Снимка: Булфото

ГЕРБ внесоха в деловодството на НС сигнал до парламентарната комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси, в който представят доклада на Комисията "Хохегер". Такъв сигнал ще бъде внесен и до главния прокурор, обяви Димитър Главчев от ГЕРБ.

Към доклада народните представители са приложили и документи на АДФИ, стенограма на МС, и доклад на Сметната палата.

Сигналът се отнася до освобождаването от дивиденти на Пловдивския панаир, с които по-късно е платено на лобиста Петер Хохегер, както и за договора между Министерския съвет и Хохегер по време на управлението на Сергей Станишев за изчистване на имиджа на България пред ЕС, поясни Главчев.

Още по темата

Той не пропусна да отбележи пред журналистите, че подизпълнител на договора с Хохегер е била съпругата на лидера на БСП Сергей Станишев – Моника Йосифова.

Припомняме, че Комисията "Хохегер" действа в миналото НС, но поради предсрочното прекратяване на мандата на парламента, докладът на комисията не беше внесен.

"Надяваме се, че господин Сидеров (шеф на "Антикорупция") ще се окаже един истински борец с корупцията и няма да прилага двоен аршин", обяви Главчев.

"Надяваме се да продължи нататък разследването, защото комисията каквото можа, направи", заяви още Главчев.

Той обясни, че общите констатации на АДФИ и на Сметната палата показват, че целта на въпросните договори е била просто да се изхарчат едни пари и е имало пълна незаинтересованост дали е свършена работата, която е предмет на договора.

Главчев направи аналогия с повдигнатите срещу зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов обвинения в липсата на контрол и призова случаят да бъде разнищен.

Думата взе и бившата здравна министърка Десислава Атанасова, която отправи доста остри думи към лидера на БСП Сергей Станишев.

Тя го нарече "човек, чието правителство спечели на България славата на най-корумпираната държава в ЕС".

По думите й правителство на Станишев си е позволило "грабежи, за които историята ще се произнесе по-късно, а вероятно и компетентните органи".

Според Атанасова са забравени вече голяма част от аферите на тогавашния кабинет.

"Започва да се забравя и аферата Хохегер", заяви тя и допълни, че това не бива да се случва.

Тя обясни, че и сегашният министър председател, тогава финансов министър Пламен Орешарски, има участие в аферата, защото е подписал в качеството си на министър договор с Моника Йосифова.

Сигналът е срещу всички лица, участвали в тази далавера, заяви Десислава Атанасова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase