Моника Йосифова Снимка: архив, Булфото

Приятелката на соцлидера Сергей Станишев - Моника Йосифова, не е била предмет на разследване по време на дейността на комисията „Хохегер“, обясниха от ГЕРБ на специална пресконференция. 

„Ние не сме се занимавали със социално-битови проблеми“, увери бившият председател на комисията Димитър Главчев.  

По негови думи целта на временната анкетна комисия е било да се установи за какво са изхарчени близо 3 млн. лева - пари на всички български граждани. По думите на Главчев комисията е разгледала един договор между Пловдивския панаир и австрийския лобист Петер Хохегер от 2006 г. и прословутия договор между МС и Хохегер по време на управлението на Сергей Станишев за изчистване на имиджа на България пред ЕС. 

Главчев обясни, че Йосифова не е била предмет на проверки, след като приятелката на Станишев изпрати до главния прокурор Сотир Цацаров писмо с молба цялата й дейност да бъде проверена и името й да бъде изчистено. 

Въпреки неколкократните уверения на Димитър Главчев, че Йосифова няма нищо общо с целите на комисията, нейното име безспорно беше най-често споменаваното по време на пресконференцията. Бившите депутати от ГЕРБ, които бяха членове на комисията „Хохегер“, не извадиха никакви нови данни по случая.

Още по темата
По думите на Главчев самата комисия е приключила своята работа още през октомври 2012 г., но не внесла своя доклад в пленарната зала, защото смятала, че депутатите имали по-важни законопроекти, с които да се занимават. През октомври 2012 г. докладът е бил представен и на вниманието на прокуратурата, но представителите на бившето мнозинство в НС нямат данни обвинението да се е самосезирало за някакво престъпление, заяви Главчев на въпрос на Dnes.bg. 

По думите му голям проблем било, че всъщност не е ясно за какво са изхарчени тези средства. Вие не виждате ли проблем в това, попита риторично той, но отказа да каже дали самият той е открил някакви нарушения по време на работата си в комисията. 

Главчев обаче не пропусна да припомни, че Агенцията за държавна финансова инспекция е препоръчала 500-те хиляди евро от договора между Хохегер и Пловдивския панаир да бъдат възстановени на държавата, защото няма договор за обществена поръчка. Тази информация обаче стана известна още в края на миналата година. 

Депутатите от ГЕРБ не пропуснаха да натъртят, че Моника Йосифова е била посредник и при двата договора на българската държава с лобиста Петер Хохегер. В изявленията им се прокраднаха и много намеци как по време на тройната коалиция най-близкото обкръжение на Станишев си е разпределяло милиони. 

Бившият депутат от мнозинството Петър Петров пък направил собствено разследване по случая с лобиста и Йосифова. Самият Петров никога не е бил член на комисията „Хохегер“, но обясни, че провел разследването и присъствал на заседанията на комисията поради „личен интерес към материята“. Петров се съсредоточи в изказването си около личността на Йосифова и връзките й с един от консултантите по договора с Петер Хохегер за изчистване на имиджа на България – Росен Карадимов. 

Според Петров приятелката на Станишев твърдяла, че не познава Карадимов, но негово лично разследване показало, че между фирмата на Йосифова „PR медия“ и фирмата на Росен Карадимов са текли големи парични потоци. Йосифова наела „КМ Консултинг“ на Карадимов да й „запазва земи по Черноморието“. За тази услуга на Карадимов били преведени стотици хиляди левове, но до покупка на земи така и не се стигнало.

По данни на бившия депутат от ГЕРБ в случая ставало дума и „за особен вид шизофрения“, тъй като Карадимов запазвал на Йосифова свои собствени земи. По данни на Петров това е конфликт на интереси, тъй като Карадимов е консултант по договорите с Хохегер, а с договорите с „КМ Консултинг“ Йосифова се е опитвала да прикрие парични потоци към него от договорите с австрийския лобист. Самият Петров обясни, че данните му са обществено достъпни и са черпени от Търговския регистър и други достъпни за всеки български гражданин средства за информация. 

След близо 15-минутните обяснения на Петров относно разкритията му думата взе Димитър Главчев, който уточни, че личните разследвания на Петров изобщо не са били предмет на обсъждане в комисията „Хохегер“. 

Самият Петров обмислял да сезира прокуратурата по своите данни, но отказа да уточни за какви престъпления.  Главчев отчете, че дейността на комисията „Хохегер“ е струвала на данъкоплатците 9800 лева. 

Бившият депутат от мнозинството отказа да коментира депутатските листи на партията за предстоящите избори. Той уточни, че в момента текат номинации от местните организации, а след това комисия ще прецени как да бъдат наредени листите. Засега той изключва възможността бившият финансов министър Симеон Дянков да оглави някоя от тях. По думите на Главчев обаче, ако някоя областна организация го номинира, кандидатурата му можела да бъде обсъдена. 

Главчев призна и грешки на предишното управление. „Не се справихме с монополите, имахме кадрови грешки, но всичко това може да се оправи за в бъдеще“, заяви бившият депутат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase