Снимка: Bulgaria On Air
fallback

"Не може да се говори за почивка в пенсионната реформа, но мисля, че можем да си позволим да спрем за малко, за да се направи задълбочен анализ и да се стигне до обществен и политически консенсус", коментира в ефира на Bulgaria On Air бившият социален министър от правителството на Симеон Сакскобургготски Христина Христова.

По думите й основният проблем е демографската ситуация и "трите й много тежки показатели – ниска раждаемост, висока смъртност и висока миграция".

"Тези които трябва да внасят осигурителните вноски напускат страната. Осигурителният принцип отдавна не действа – всичко, което внасяме този месец трябва да стига за пенсиите за другия месец. В момента те покриват едва 40% от необходимото, а останалите 60% идват от държавата", пресметна Христова.

Тя посочи, че за повече от 500 хил. души, взимащи пенсия, осигурителният им принос не стига да покрие минималната пенсия и държавата се е заела да покрива остатъка.

Според нея обаче това не е редно и ако някой е получавал по-малко и недостатъчно пари, то трябва да премине в другата графа, за която се грижи държавата – социално слабите.

"Пенсионната система е прекалено натоварена", категорична е Христова. По думите й се поражда несправедливост спрямо останалите работещи българи с факта, че държавата плаща осигуровките на държавните служите, а и че те са ниски.

"Пенсионната реформа трябва да бъде разделена на две части – едната трябва да се погрижи за хората, които взимат пенсии сега, а другата трябва да се съсредоточи върху бъдещите пенсионери", смята бившият социален министър.

"Швейцарското правило не трябваше да бъде премахвано от бившия финансов министър Симеон Дянков – всяка година пенсиите се индексират с 50% от ръста на цените и 50% от ръста на осигурителния доход – това правило съдържа справедливост", категорична бе тя.

"Нищо не успя да направи т. нар. пенсионна реформа – не беше стабилизиран пенсионният фонд. Изправени сме пред сериозен провал пред тази финансова система", коментира и Минчо Коралски, социален министър в кабинета на Жан Виденов.

"Резултатът от тази реформа е, че сега никой не знае колко пари ще взима и кога ще започне да ги взима", посочи той.

Вижте целия разговор във видеоматериала!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Иван Бухов

преди 10 години

Никакво швейцарско правило, а ежегодна индексация с включване на реализирания средногодишен облагаем доход от предишната година!! Той отчита нарастване на заплатите, според които трябва да нарастват и пенсиите. Така няма да има стари и нови пенсии, а всички ще са нови. Да се премахнат всички привилегие на хората от първа и втора група "Трудещи се" и ползващите допълнително трудов стаж след като са се пенсионирали на 40 години. Стига привилегии за нашите хора!!! Справедливост!!!

11

Adam Smith

преди 10 години

11 Варианти на нашия Кодекс на Труда има във всички държави по света, в това число и в САЩ. Но да там държавата няма нищо общо с пенсионната система, като изключим някои държавни служители. В САЩ няма НОИ, няма пенсионна възраст, сам решаваш какво да правиш с парите и живота си - аз лично смятам, че това е правилния път на развитие. Но далеч не само в САЩ възрастните хора работят, всъщност понятието пенсионно осигуряване съществува от около 120 години. Как ли са живели хората преди това?

10

Adam Smith

преди 10 години

10 Не няма такова сравнение, защото липсват обективни критерии - теоретично и практически живот има на двете места, както и на цялата планета Земя.

fallback