Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев поздрави Клаудия Шейнбаум по повод избирането ѝ за президент на Мексиканските съединени щати, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Той изразява увереност, че традиционните връзки на уважение и ползотворно сътрудничество между България и Мексико, както и дългогодишните приятелски отношения, ще продължат да се развиват и укрепват и в бъдеще във всички сфери от взаимен интерес както на двустранна, така и на многостранна основа.

Румен Радев пожела от името на българския народ и от свое име здраве и успех на Клаудия Шейнбаум в предстоящата ѝ високоотговорна мисия и отправя към нея покана да посети България.

Както е известно, на 3 юни Клаудия Шейнбаум спечели изборите в Мексико и стана първата жена президент на страната. Тя ще наследи на поста своя ментор и досегашен президент Андрес Мануел Лопес Обрадор, чиято популярност сред по-бедните хора ѝ помогна да триумфира на вота.

Произхода на  Клаудия Шейнбаум обаче развълнува сериозно българите, особено еврейската общност в Пловдив. Тя се оказа с български корени, като дядо й е бил голям предприемач в града под тепетата в началото на 40-те години на XX век, но бяга от страната ни.

"Рано или късно Клаудия ще посети града", заяви шефът на местния клон на "Шалом" в Пловдив Светлозар Калев. Той и бившият външен министър Соломон Паси са далечни роднини с нея, но още по-близка е кръвната й връзка с известния патоанатом доц. Бенямин Анави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase