Снимка: Bulgaria ON AIR

Предстоящите избори определено вълнуват младите хора. Стажат-репортерите на Bulgaria ON AIR се срещанаха със студенти, взели участие в дискусии за бъдещео на ЕС в Брюксел. Никол Делчева и Васил Малчев са избрните студенти, които заминават за европарламента.

Политиката на Европейската комисия, както и на Европейския парламент е да са възможно най-близо до хората. Затова постоянно се организират посещения на групи от всички държави членки. Студентите от Софийския университет Никол Делчева и Васил Малчев са сред малцината одобрени да участват в симулационна игра за работата на Съвета на Европейския съюз.

За Брюксел двамата заминават като влизат в роли. Никол е  министър-председател, а Васил - министър на електронното управление.

"Два регламента бяха дадени от Европейската комисия. Единия от тях беше за киберсигурността, другият беше за изкуствения интелект", разказа Малчев.

"Темата, която ние обсъждахме, беше как да се регулира, така че да може и бизнесът да се развива, и гражданите да са защитени, Европа да не изостава", сподели Делчева.

Никол изучава "Европеистика" и е председател на Клуба към специалността. "Много интересна специалност, която всъщност дава разнообразни перспективи на учащите се в нея", обръща внимание тя. Васил е третокурсник по  "Публична администрация". За събитието разбира от неговите преподаватели. Разказва, че предварителното интервю се е провело още през октомври на аглийски език.

Най-големият проблем за държавите членки е как да се намали броят на евроскептиците. Избирателната активност на вота за евродепутати не е много висока и през годините е доста променлива. Въпреки това, двамата младежи имат положителни очаквания за тазгодишния вот.

Според студентите европейските избори имат същата тежест като националните, защото нашият глас е определящ за политиката, която ще води Брюксел през следващите пет години.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase