Площадката за АЕЦ "Белене". Снимка: Ройтерс

ГЕРБ препоръча на енергийния министър Драгомир Стойнев да се обърне към служебното правителство за отношенията с адвокатското дружество „Уайт енд Кейс“, което ни защитава срещу „Атомстройекспорт“ по арбитражното дело за спрения проект АЕЦ „Белене“.

Както Dnes.bg писа, Стойнев съобщи, че в периода февруари-май 2013 година не са плащани фактури за извършени от кантората услуги.

След февруари месец България имаше служебно правителство и препоръчваме на министър Драгомир Стойнев да търси информация или обяснения от служебния кабинет за отношенията между българската страна и адвокатската кантора, заявяват от ГЕРБ в съобщение до медиите.

От партията уточняват, че експремиерът Бойко Борисов и бившият енергиен министър Делян Добрев са получили покани за среща с адвокатите от „Уайт енд Кейс“ в края на юли. Веднага след това и двамата се срещнали с представители на адвокатската кантора.

Още по темата

Срещата се проведе няколко дни след 20 юли 2013 г. в централата на ГЕРБ. На нея присъстваха и представители на НЕК. Така че представителите и експертите на ПП ГЕРБ са дали исканите от тях разяснения и информации веднага след поискването им от страна на адвокатската кантора, заявяват от партията на Бойко Борисов.

От ГЕРБ са категорични, че до края на февруари всички финансови отношения на българската страна към адвокатската кантора са били абсолютно изрядни и напълно уредени, а на екипа от адвокати е оказвана „приоритетна подкрепа във всяко едно отношение“.

По-рано стана ясно, че ГЕРБ сезира главния прокурор за опасност България да загуби делото срещу "Атомстройекспорт" „поради умишлени действия или бездействия на правителството“.

В писмо, изпратено от "Уайт енд Кейс" до министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, се посочва, че в продължение на месец и половина българските власти не съгласуват ангажирането на експерти и свидетели за защита на българската страна в арбитражното дело срещу "Атомстройекспорт", се посочва в сигнала.

Вносителите му молят главния прокурор да разпореди проверка по случая. Вносители са народните представители от ГЕРБ - Димитър Главчев, Делян Добрев, Станислав Иванов и Данаил Кирилов, както и Иван Иванов и Димитър Бъчваров от ДСБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase