Терзиева и шефът на АПИ на "Струма". Снимка: БТА

С четири месеца ще се удължи срокът за изпълнението на строителните дейности на Лот 4 "Сандански - Кулата" от автомагистрала "Струма" и той ще бъде завършен през юли догодина.

Това обави министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, която заедно с шефа на АПИ Стефан Чайков, на място провериха изпълнението на строителните дейности.

"Моите впечатления са, че на обекта се работи", каза тя и поясни откъде идва забавянето.

Още по темата
"Около 4 км от железопътната мрежа към Гърция се премества и се премахва асфалтовата настилка на стария път Е-79. Заради открита инженерна мрежа, която не е визирана в проекта, се налага процедура по Закона за обществените поръчки, с което ще се удължи срокът на договора до юли 2014 г.", обясни министърът.

По отношение на самата работа на обекта Десислава Терзиева смята, че тя е задоволителна, но очаква много по-сериозна мобилизаци от изпълнителя.

Допълнителните строителни дейности, които се налагат, ще са на стойност около 5.5 млн. лева и те ще бъдат финансирани със спестени средства от АПИ.

Стефан Чайков уточни, че до момента финансовото изпълнение на проекта е около 25%.

В отговор на въпрос, свързан с оплаквания на работници, че не са получавали възнаграждения, шефът на АПИ обави, че агенцията не дължи нито стотинка на никого.

Строителните дейности на обекта стартираха през април 2012 г. Срокът за изпълнение на договора е 23 месеца. Трасето на Лот 4 преминава през териториите на общините Сандански и Петрич.

На обекта ще бъдат изградени седем надлеза, шест подлеза, седем моста (пет моста за автомагистрала "Струма" и два моста при жп линия София - Кулата). Ще бъдат монтирани шумозаглушителни прегради между магистралата и населените места.

Общата дължина на АМ "Струма" - от Даскалово до гръцката граница, е 150 км.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase