30% от домакинствата в България са енергийно бедни, като само една четвърт от тях са обхванати от програмите за подпомагане. Снимка: Булфото

Създаване на Фонд за борба с енергийната бедност предложиха от Движение "България на гражданите".

Валентин Стоянов цитира данни на Евростат, според които 30% от домакинствата в България са енергийно бедни, като само една четвърт от тях са обхванати от програмите за подпомагане.

По думите му преди три години средствата за енергийно подпомагане са били около 100 млн. лв., а през управлението на ГЕРБ са намалени до около 80 млн. лв. и така от 300 хил. подпомагани домакинства броят им е свит до 200 хил.

От движението предлагат като мярка въвеждане на минимална такса между 0,1 и 1 процент върху всички сделки с електроенергия. Това означава капитализиране на фонда с 34-35 млн. лв., изчисли Стоянов.

С друга такса, чието въвеждане също се предлага, от 1 процент върху приходите на производителите на електроенергия с дългосрочни договори ще бъдат генерирани още около няколко десетки милиона лева, посочи експертът по енергийни въпроси на движението.

Идеята е тези мерки да бъдат насочени към нуждаещите се семейства и от 200 хил. да станат поне 400 хил. домакинства.

Създаването на фонда ще бъде предложено на Гражданския съвет в Реформаторския блок.

Финансистът Бисер Манолов пък коментира бюджета за следващата година, като по думите му предварителните анонси не са окуражаващи. Според него ще бъдат мултиплицирани същите грешки, заложени в бюджета за 2013 г.

Според Движение "България на гражданите" Бюджет 2014 ще бъде една авантюра без реформи, а такива били нужни в правосъдната система, администрацията и сферата на вътрешните работи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase