Лиляна Павлова Снимка: архив, БТА

“Правителството на Орешарски е преразпределило европарите така, че магистрала "Хемус" и Варна не са сред приоритетите им", обяви в морската столица депутатът от ГЕРБ и бивш министър на регионалното развитие Лиляна Павлова. Тя допълни, че правителство е орязало ОП "Транспорт", независимо че договорените от предишния кабинет евросредства за България са повече.

Категорично сме против строежът на магистрала "Хемус" да е на концесия, преди да са изчерпани европейските възможности, коментира Павлова.

По думите на Павлова за настоящия програмен период е имало общо около 2 милиарда евро от оперативните програми  за пътища и жп линии, а за новия, според наследничката й Десислава Терзиева, парите били милиард и половина евро. 

“Магистрала "Хемус" в участъка между Велико Търново и Шумен ще бъде под формата на скоростен път, който макар и с габаритите на аутобан е много по-евтин, а освен това като спомагателно шосе може да бъде финансиран не само от кохезионни фондове, но и от бюджета за регионално развитие на ЕС”, подчерта Лиляна Павлова.

Тя обясни, че  основен ангажимент на страната ни е Лот 3 на магистрала "Струма", защото завършването му е обвързано с финансирането за лотове 1, 2 и 4. “При прогнозна стойност на двете магистрали по около 800 милиона евро парите по оперативната програма за периода 2014-2020 година биха могли да стигнат, като се добавят към тях и икономиите, направени от предишния кабинет”, изчисли бившият регионален министър.

Тя изрази мнение, че чрез изграждане на магистрален ринг тежкотоварните машини и тировете ще спрат да рушат по-малките пътища и по този начин ще бъдат намалени огромните разходи за реконструкцията им. Павлова окачестви като неуместно изказването на Терзиева, че приоритет за ОП "Транспорт" ще бъде развитието на жп мрежата у нас.

Тя подкрепи думите си с примера, че страната ни може да получи между 400 и 500 милиона евро от проекта "Свързаност на Европа", по Дунавската стратегия, който е единствено за развитие на този вид транспорт. В качеството си на народен представител от Варненски многомандатен избирателен район Лиляна Павлова днес преди обед се срещна и разговаря с граждани в централния офис на партия ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase