Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Снимка: архив, БТА

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е разколебан дали парламентарната му група да поиска вот на недоверие към кабинета „Орешарски“ след 100-те дни управление. Въпреки че бившият премиер е уверен, че при тази „неестествена коалиция“ – БСП, ДПС и „Атака“, вотът няма да мине, все още се обмисляла тази възможност.
Борисов е категоричен, че “Атака“ отново ще подкрепи БСП и ДПС, както ги е подкрепила за бюджета и за всичко останало.

„Вотът на недоверие е политически акт, който предварително е обречен на неуспех. Винаги съм бил честен с хората и съм им казвал, каквото имам да кажа, затова го обмисляме, защото е възможно след това тройната коалиция да кажат:„Ето, видяхте ли, не можа вотът на недоверие да мине и правителството има доверие”, затова се колебая дали да го направя и кога”, мотивира се лидерът на ГЕРБ.

Още по темата
Борисов смята още, че Пламен Орешарски не може да си дава оценка, „защото той има началници, които му свеждат задачите“. Вчера премиерът писа петица на кабинета за работата му през първите 100 дни, а през седмицата лидерът на ГЕРБ постави двойка на всички министри, защото нищо не вършили.

Според Борисов Орешарски е като изпълнителен директор във фирма, в която бордът на директорите взима решенията. „Това е неговата функция и това е най-непрозрачното в тези коалиции, защото не премиерът и не министрите взимат решения, те се договарят на друго място“, смята бившият премиер.

По думите му единственото, което този парламент трябва да направи, е да приеме поправки в Изборния кодекс и да се проведат нови парламентарни избори.

Според Бойко Борисов е добре да се въведе машинно броене на гласовете. Относно задължителното гласуване на избори, Борисов заяви:  „Задължителното гласуване е въпрос, който според мен трябва да се реши с референдум или някакво подобно действие. Аз не харесвам нищо задължително и се страхувам да няма ефект. Има хора, които това много ще ги подразни, има хора, които са „за”, трябва да се намери правилното решение. Според мен политическите партии са достатъчно на брой и хората имат възможност да изберат една от тях по време на избори, важното е да осъзнаваме, че изборите са моментът, в който трябва с гласа си да кажем“ за“ или „против“ дадено управление”.

„Аз съм убеден, че рано или късно нашите колеги в център дясно и другите партии ще разберат, че ние нямаме избор – дали една партия е средна, малка или голяма, просто трябва всички да се съберем и да свалим това правителство”, категоричен бе лидерът на ГЕРБ. Той подчерта, че след това народът ще ги задължи да управляват добре. Според Бойко Борисов вече има достатъчно кадри, както в ГЕРБ, така и в други десни партии, които са се доказали не само в България, но и в Европа, което е ясен знак, че може да се състави един кабинет, който да работи добре.

Според него, ако в парламента имаше друга партия - "Синята коалиция" и каквато и да било, ГЕРБ щеше да управлява. Ние най-много съжаляваме за това, че Иван Костов и Надежда Нейнски  не се разбраха и развалиха "Синята коалиция" и повярвайте, ние нямаме никакво отношение по тази тема, каза още бившият премиер.

Борисов е във Варна, където се включи в работата на поредния летен университет на младежката структура на партията.

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase