Премиерът Пламен Орешарски Снимка: архив, Reuters

С викове "Оставка" посрещнаха пловдивчани премиерa Пламен Орешарски в града под тепетата, който ще присъства на честванията на деня на Съединението.

Той пристигна на откриването на изложба в Историческия музей. На въпрос на Dnes.bg Орешарски заяви, че всички трябва да работят за обединението на народа. Той постави оценка "много добър 5" на правителството за първите 100 дни на управление. Попитан дали се смущава от протестите в момента с призиви за оставка, той отговори лаконично: Да, смущават ме.

Малко преди премиера за изложбата пристигна и президентът Росен Плевнелиев. Нацията е обединена по дух, призовавам политиците да не я разединяват, посочи държавният глава пред журналисти.

Много искам политиците да погледнат народа в очите, да прекратят тези "братоубийства" и абсолютно недопустимите послания като "София не е България", "Богати срещу бедни" или "Протест срещу кантрапротест", каза още Плевнелиев.

Според него е проблем, когато се сблъскват гражданите, а не аргументите.

При безпрецедентни мерки за сигурност преминава кулминацията на тържествата по случай Съединението на България.

Районът около площад "Съединение" в Пловдив е отцепен от полиция. Хора се допускат само на булеварда пред паметника, където пристигна протестното шествие.

Очаква се празникът на площада да започне в 20.30 часа. На мястото има стотици граждани, с тях са се слели и протестиращите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase