Росен Плевнелиев. Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че е важно българските институции да адресират проблема с бежанците заради кризата в Близкия изток. Плевнелиев напомни, че това е изцяло в компетенциите на изпълнителната власт.

Държавата изпитва определени трудности в темата с подготовката на адекватна реакция и условия за приемането на сериозна група или вълна от бежанци, посочи президентът. Той заяви, че броят на желаещите да преминат българската граница на денонощие се удвоява и утроява и това е тенденция, която може да ескалира.

Според него е необходим дебат в парламента, както и широк обществен дебат, тъй като кризата не е само регионална. „Тя може да се превърне и в глобална криза”, предупреди Плевнелиев.

Още по темата
Държавният глава призова правителството да доведе взетите решения на Съвета по сигурността към Министерския съвет до ефективни резултати. Според Плевнелиев двата оперативни щаба, които кабинетът създаде да следят ситуацията и да вземат мерки във връзка с евентуална бежанска вълна, трябва да започнат сериозна работа.

Президентът обяви, че чака "добрия момент", за да свика заседание на Консултативния съвет по национална сигурност. Държавният глава уточни, че следи внимателно ситуацията в Сирия и има готовност да свика заседание на КСНС. Плевнелиев заяви, че позицията му по отношение на кризата там е съвпаднала изцяло с позицията на президента на САЩ Барак Обама.

„Моята позиция беше много ясна още от първия ден. Извършено е престъпление срещу човечеството и виновните трябва да бъдат наказани“, заяви Плевнелиев.

Няма как да не се радвам и да не съм щастлив и горд, че изложените малко по-късно позиции на президента Обама, на президента Оланд и на много други европейски лидери бяха в пълен синхрон, без да сме се уговаряли, каза още президентът.

Във връзка с предстоящата есенна сесия на парламента той беше категоричен, че „на инат и с подход „единият срещу другия”, не могат да се управляват еврофондове, не може да се реформира сектор „Сигурност“ и да се изпълнява програмата „България 2020”.

„Отвъд политическото противопоставяне трябва да започнат да се изграждат и мостове от следващите дни”, заяви Плевнелиев и призова да се търси консенсус по приоритетите на нацията, които и протестиращите поставят на дневен ред – монополи, корупция, правораздаване и т.н. По думите му през изминалите три месеца бяхме свидетели на политика на реваншизъм и на много силно противопоставяне.

Росен Плевнелиев участва в официалното откриване на новата учебна година във Военна академия „Георги С. Раковски” в София.

Международният тероризъм е най-сериозната заплаха за сигурността в днешни дни. Ние се сблъскахме с грозното му лице на нашата територия и трябва да признаем, че не бяхме съвсем готови за срещата, заяви в словото си президентът.

Според него днес системата на военното образование е поставена пред сериозни предизвикателства, които изискват непрекъснато адаптиране към тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase