Спас Панчев. Снимка: Булфото

Идеята хипермаркетите да не работят в събота и неделя бе само подхвърлена, не сме имали намерение да я вкарваме в закон, оправда се днес левият депутат Спас Панчев, който вчера взриви обществото и медиите у нас с идеята си големите вериги да не работят през уикенда, за да бъдат подпомогнати малките квартални магазинчета.

Пенчев настоя пред БНТ темата да не се измества и отново повтори, че това е просто идея, която не е залегнала в закона, по-важната тема била "производители, посредници, потребители".

Още по темата
"Ние държим да бъдат регламентирани отношенията "български производители - големи търговски вериги" и да защитим българските интереси", настоя той.

Панчев все пак допълни, в другите европейски държави големите хипермаркети не работят почивните дни и дават възможност на малките магазини да имат бизнес, да продължат да работят.

"В България се случи нещо по-различно, обикновено в центъра на големите градове е натрупано с търговски вериги, в моя квартал например има четири такива", продължи той и допълни, че това влияе на малкия бизнес.

"Аз обаче съм доволен като български гражданин и софиянец, че около мен има четири търговски вериги, откъдето винаги мога да купя каквото си искам", оправда се той.

"Едно такова предложение за изместване на хипермаркетите от центровете на големите градове означава хората, които живеят там да пазаруват на по-високи цени, а нека да не забравяме, че българският потребител е най-бедният в ЕС", каза на свой ред председателят на Сдружението за модерна търговия Йордан Матеев.

Той защити тезата, че малките магазини не могат да предоставят добри цени на потребителите, така както правят големите хипермаркети.

По думите му всеки може да сравни цената на олиото в квартален магазин и голяма верига и да види колко голяма разлика се получава.

Според него с евентуална подобна промяна ще пострадат най-бедните, защото богатите ще си запалят колите, ще отидат до покрайнините и ще си напазаруват, докато бедните няма да имат пари за бензин и ще са принудени да пазаруват по-скъпо от кварталните бакалии.

"ЕК излезе със Зелена книга, която се казва, че има проблем с нелоялни практики в отношенията между търговци и производители, но той не е в търговските вериги. Проблемът е във всички части на веригата, включително и в производителите", подчерта Матеев и добави: "ЕК ще излезе с решение по този въпрос до края на годината”, завърши председателят на Сдружението за модерна търговия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase