Михаил Миков изкачи стъпалата към Шипка. Снимка: БТА

Председателят на Народното събрание Михаил Миков очаква от ГЕРБ да участват в работата на парламента и да изпълнят заявката си за позитивна и конструктивна опозиция.

Председателят на парламента участва в честванията на връх Шипка, посветени на 136-ата годишнина от Шипченската епопея. Той също избра да изкачи всичките стъпала до върха.

Пред журналисти Михаил Миков заяви, че отхвърля диктата на улицата като недемократичен. Той определи като приоритетни за есенната сесия на парламента Закона за обществените поръчки и Изборния кодекс. Ще се обърне внимание на работата на Комисията за конфликт на интереси, както и на правилника за работа на парламента като цяло, посочи Миков, цитиран от БНР.

Още по темата
Според него има нужда от институционален отговор за това, което се е случвало. Прословутото тефтерче и отстраненият шеф е едната страна, медийната, скандалната. Но как функционират органите, избрани частично или изцяло от Народното събрание, как ще се упражнява надзор върху тях, е големият отговор, от който се нуждае обществото. Включително промяна в правилника, необходима, за да се създаде механизмът за надзор, за контрол, за отчетност на тези органи, каза той.

Според председателя на парламента, това, което свърши НС и правителството на Пламен Орешарски през краткото време, е достатъчно основание да се даде доверие да се продължи работата.

Михаил Миков отказа да коментира темата за уволнената от него Лидия Йорданова, директор на Националния център за изследване на общественото мнение, и каза, че е нейно право да се защити по съдебен път.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase