Още две партии се присъединиха към Реформаторския блок. Снимка: БТА

Съюзът на демократичните сили /СДС/ и Българският земеделски народен съюз /БЗНС/ се присъединиха днес към Реформаторския блок. Те подписаха меморандум за споразумение.

Блокът направи заявка за участие в бъдещите парламентарни избори. Реформаторите призоваха поддръжниците си да подкрепят утрешния протест, който се организира заради извънредното заседание на парламента за актуализацията на бюджета.

Найден Зеленогорски от "Движение България на гражданите" обяви, че целта на Реформаторския блок е не просто да прескочи някакви проценти и да влезе в парламента, а да се създаде един голям политически проект със силната подкрепа на гражданското общество.  По негови думи амбицията на Реформаторския блок е да спечели първо място в бъдещите предсрочни парламентарни избори. Според Зеленогорски е очевидно, че ще има такъв вот. На въпрос на какъв принцип ще бъдат правени предизборните листи, Зеленогорски отговори, че засега Реформаторският блок не е предизборен проект и следва да бъде получена подкрепата на ръководствата на партиите, участващи в него.

Председателят на СДС Божидар Лукарски обясни, че за него Реформаторският блок е идейна и надполитическа платформа, която цели отрицанието на досегашния начин на управление. Според Лукарски е нормално партиите, участващи в обединението, да имат различия по някои въпроси, но по-важното е те да се обединят около това, което ги свързва.

За нас е голяма чест, че се присъединихме към Реформаторския блок, заяви председателят на БЗНС Николай Ненчев.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев определи като истинското предизвикателство пред Реформаторския блок да бъде постигната голяма обществена промяна.

Предстои блокът да обяви и в своя позиция до медиите своето отношение към ГЕРБ.
Както Dnes.bg вече писа, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов протегна на няколко пъти ръка към реформаторите. Той ги призова към общи действия за сваляне на правителството и съвместно управление.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase