Плевнелиев и Стойнев на раздумка. Снимка: Булфото

Икономическият министър Драгомир Стойнев смята, че актът на президента да наложи вето над актуализирания бюджет е политически и не изключи възможността Росен Плевнелиев да застане зад някой от политическите проекти, появили се в последните месеци.

"Проблемът е, че президентът вместо обединител на държавата, иска да задълбочи кризата. Плевнелиев иска да покаже, че национално представените партии в парламента не могат да се справят и е време за нова партия, зад която може би той ще застане. Това за мен е скандално", заяви Стойнев.

Министърът допълни, че така държавният глава ще изгуби ролята си на обединител на нацията, тъй като неговата работа е да "мисли за хората".

"Бавенето на актуализацията на бюджета обаче поставя под заплаха разплащанията с бизнеса", обяви той пред ТВ7.

Сметките на Стойнев сочат, че просроченото ДДС е 320 млн. лева, а като цяло дължимият данък е 780 млн. лева.

Либерализацията на пазара на електроенергия ще стане факт през 2015 година, каза още министърът на икономиката и енергетиката.

Още по темата
Според него производителите на електричество, които имат високи цени, трябва да се замислят и да преструктурират компаниите си, защото има опасност да затворят неконкурентоспособното си производство.

Работниците също трябва да бъдат подготвени за подобен сценарий, допълни още министърът.

Що се отнася до сектора на възобновяемите енергийни източници, енергийният министър обясни, че голяма част от инвеститорите са чужди компании. Той знае кои са българските фирми в сектора, но не и кой стои зад тях, и категорично отрече да е коментирал на среща със синдикатите, че 160 депутати имат преки интереси в този сектор.

"Има декларации за конфликт на интереси - работа на журналистите и обществото е да провери", допълни още Стойнев.

Енергийният министър коментира и проблемите във въгледобива у нас.

По думите му трагедията в мина "Ораново" се е случила в галерия, където работата е трябвало да почне през август, но това е станало много по-рано. През април е имало инспекция в мината, но заключенията са били, че всичко е наред, въпреки че е нямало одобрен годишен план за работата.

Според него вероятността "Ораново" да бъде затворена е огромна, ако концесионерът не изпълни своите ангажименти.

"Ако мината се спре, социалната цена ще бъде огромна, но аз няма да позволя в мината да влязат работници при условия, които застрашават техния живот", отсече той.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase