Пламен Орешарски Снимка: БТА

Наложеното от президента Росен Плевнелиев вето върху актуализацията на бюджета възпрепятства набелязаните корекции във фискалната политика. Дори при евентуалното му отхвърляне от страна на НС остава ефект на забавянето на тези корекции с неблагоприятни последици върху цялото социално-икономическо развитие на страната. Това се казва в изявление на премиера Пламен Орешарски, изпратено до медиите от правителствената информационна служба.

„Въпреки очевидната липса на диалогичност в поведението на президента правителството запазва своето уважение към президентската институция и ще продължи да се стреми към постигане на съгласие между двете институции в интерес на българските граждани“, изтъква министър-председателят.

Още по темата
Той информира, че правителството започва поредица от консултации с бизнес асоциации, с неправителствени организации, със синдикати и др. относно фискалната политика и актуализацията на бюджета за 2013 г.

Премиерът припомня, че основните цели на актуализацията са били насочени към коригиране на възприети в последните няколко години фискални политики, които са задържали икономическия растеж  и са ограничавали възможностите за подпомагане на социално слабите групи в обществото. 

„Правителството актуализира тези приходни и разходни направления, които видимо бяха погрешно заложени“, изтъква той.

„Още в хода на обществените и парламентарни дебати партия ГЕРБ се обяви срещу предложената актуализация с неиздържани икономически мотиви. Самото ръководство на партията още през февруари се отрече от водената до този момент фискална политика и дори уволни своя вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков и се разграничи от него.

Половин година по-късно представители на същата партия, вече като парламентарна опозиция, заеха обратна позиция, като настояха новото правителство да продължи да изпълнява бюджета, съставен от г-н Дянков, т.е. да продължи неговите фискални политики, критикувани по-рано от самите тях“,  се коментира още в изявлението на Орешарски.

„Изненадващо към тази позиция днес се присъедини президентьт с наложеното от него вето, отново с икономически неиздържани и политически пристрастни аргументи, повтарящи тези на опозицията. Така той  грубо се намеси в работата на изпълнителната власт и направи още една стъпка в поредицата от небалансирани и едностранчиви действния, които предприема напоследък в противоречие с конституционно възложените му функции на надпартиен, балансиращ и обединяващ фактор в обществения  и политически живот“, посочва още премиерът.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase