Лютви Местан. Снимка: Impact Press Group

ДПС отново ще подкрепи актуализирания бюджет, защото от партията не виждат никакви финансови аргументи в наложеното от президента частично вето, заяви пред БНР лидерът на движението Лютви Местан.

"България се управлява от едно правителство, зад което няма достатъчно парламентарно мнозинство, и това е едно тежко изпитание. Важен е въпросът дали политическият процес в страната е узрял да понесе такава фигура на правителството на политическото малцинство", отчете лидерът на ДПС.

Още по темата

Той бе категоричен, че ДПС няма да търси подкрепа в парламента заради ветото на президента. "На 30 август, когато е извънредното заседание на парламента, всеки трябва да си поеме политическата отговорност", прикани Местан.

По думите му, ако зад един кабинет стоят 121 народни представители, то това е кабинет на политическото мнозинство, но когато стоят само 120, както е в момента, то става въпрос за  кабинет на политическото малцинство.

"Ако разликата между 125 и 126 е един мандат, то разликата между 120 и 121 не е един мандат, а качеството на властта – дали то е на политическото мнозинство, или на политическото малцинство", заключи лидерът на ДПС.

Както Dnes.bg ви съобщи, президентът Росен Плевнелиев наложи частично вето на Закона за държавния бюджет за 2013 година. Държавният глава обяви на специално свикана пресконференция, че връща за ново обсъждане в парламента текстове от редакцията на основния финансов закон, свързани с приходите, с разходите и с предвидения нов дълг.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase