Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Снимка: архив, БТА

ПГ на ПП ГЕРБ внася утре в парламента искане за свикване на извънредно заседание на Народното събрание, на което отново да бъде обсъдена актуализацията на държавния бюджет за 2013 г. и наложеното президентско вето, съобщиха от пресцентъра на партията.

Искането е подписано от 77 народни представители от ГЕРБ.

В мотивите към искането се посочва, че новото обсъждане на промените в бюджета трябва да се състои в най-кратки срокове, а не в края на месец август.

„Основание за това ни дават изказвания на премиера Орешарски, че ще е налице „забавяне с неблагоприятни последици за страната“, мотивират се бившите управляващи.

Те се позовават и на писмо до медиите от Министерството на финансите, което твърди, че забавяне на актуализирането на бюджета за 2013 г. ще доведе до неизпълнение на редица мерки, предвидени от правителството.

Министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов също заяви, че отлагането на влизането в сила на актуализацията ще доведе до невъзможност за изплащане на редица социални добавки към хората в неравностойно положение, припомнят още от ГЕРБ.

В искането си народните представители от ГЕРБ обявяват, че от една страна, изпълнителната власт твърди, че без промените в бюджета са налице непреодолими препятствия за хората и бизнеса, а от друга страна, парламентарното мнозинство, подкрепящо правителството, не бърза с актуализацията.

Парламентарната група на ГЕРБ остава на позицията си, че предложената актуализация е необоснована, непрозрачна и ненавременна.

Още по темата
За да не бъде заблуждавано българското общество, ГЕРБ внася искане за незабавно свикване на извънредно заседание на Народното събрание с единствена точка в дневния ред – обсъждане на върнатата от президента актуализация на Бюджет 2013, посочват от партията.

Вчера президентът Росен Плевнелиев наложи частично вето на Закона за държавния бюджет за 2013 година. Държавният глава обяви на специално свикана пресконференция, че връща за ново обсъждане в парламента текстове от редакцията на основния финансов закон, свързани с приходите, с разходите и с предвидения нов дълг.

Председателят на парламента Михаил Миков обяви ще свика извънредно заседание на Народното събрание на 30 август, петък, от 10.00 часа. Депутатите са в лятна ваканция от 5 до 31 август. Още вчера ГЕРБ поиска незабавно депутатите да прекъснат отпуската си.

Бившите управляващи се заканиха, че ако ръководството на парламента не вземе решение за свикването на заседание, ПГ на ПП ГЕРБ ще инициира извънредно заседание, като събере 48 депутатски подписа, както е записано в правилника на парламента.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase