Бойко Борисов Снимка: Булфото

„Да знаете, че когато вкарате държавата в криза, след това трябва да си оправяте бакиите”. Така се обърна към управляващите лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на обсъждането на второ четене на актуализацията в бюджета в парламента. Той припомни, че през февруари, когато бяха протестите заради високите сметки за ток, парно и вода, ГЕРБ, които бяха на власт тогава, предупреждаваха, че предсрочните избори ще ударят по икономиката.

„Когато февруари казвахте „незабавни избори”, ние ви предупреждавахме, че това ще е сериозен удар върху икономиката и финансите, изборите си бяха юли, но се удари администрацията и заради това сигурно приходите са малко и заради това сигурно се правят сега хиляди схеми. Февруари ви казахме: “Предсрочни избори ще доведат до тежки проблеми”, а сега вие го казвате същото, че ако има предсрочни избори, това ще фалира икономиката и ще създаде тежки проблеми”, коментира Борисов.

Той се ядоса на Йордан Цонев от ДПС, който обвини правителството на ГЕРБ, че е похарчило резерва, оставен от тройната коалиция, и е взело нови заеми.

„Не е нужно една лъжа да се повтаря 100 пъти, защото няма да стане истина. Още от първия ден, когато дойдохме на власт, ние започвахме да изплащаме пенсиите, които вие вдигнахте на последното си заседание на МС”, припомни той и добави, че разходите за това са 1 милиард на година и то по време на силна икономическа криза.

Цонев не му остана длъжен и отговори: „Такива излагания по темата за финансите не съм чувал и от учениците от първи курс в икономическите техникуми”.

„Но вашата професионална квалификация е друга, мен да сте ме чули да се изказвам по темата за гасенето на пожар?”, запита депутатът от ДПС, който е финансист.

 „В моята кариера аз съм ръководил пожарната в най-тежки положения, искат се много качества за това, след това съм бил главен секретар на МВР и след това народът ме е избирал много пъти и съм побеждавал двете партии заедно”, скочи и Борисов.

 „Два пъти ме избира народът за кмет и след това ме избра за премиер и след това пак ми даде да съм първа политическа сила.  Аз мога да говоря за хидроинженерите, а някои от тях си взеха милиони от това. Пазете добрия тон, сега в зала пак сме повече от вас, нека малко да сте по-смирени и вие”, призова експремиерът управляващите.

„Ако не можете да съберете приходи, най-лесното нещо е да подадете оставка”, призова Димитър Главчев от ГЕРБ, след като управляващите за пореден път обясниха, че приходите, които са планирани в бюджета, са силно надценени и няма да се съберат.

Петър Кънев от БСП обяви, че акцизите, събрани през тази година, са по-малко от миналата и обвини за това шефа на Агенция „Митници” Ваньо Танов, който е в болница от седмици.

„Говорите за честта на един генерал. Бях на свиждане в „Токуда”, отидете и вижте състоянието му, бъдете хора, ако искате от него някаква информация, отидете и го вижте”, защити го обаче депутатът от ГЕРБ Красимир Велчев. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase