Протестиращите, полицаите, автобусът. Снимка: Булфото

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров обяви, че тактическият план от преди два дни за извеждане на депутатите с автобус от парламента, не е сработил както трябва.

"Когато имаме рискова ситуация като онази вечер, се създава Оперативен щаб, който в случая заседаваше в сградата на МВР. Председателстващ на щаба е министъра, а в щаба присъстват специалисти с различна подготовка.

Още по темата
Когато се вземат такива предложения се прави обсъждане и се взима решение. Имаше анализ на ситуация, в който анализ се съдържаше информация, която не може да бъде оповестена на този етап. На практика анализът не беше грешен, но тактическият план за извеждане на депутатите не сработи както трябва", призна главсекът на вътрешното ведомство пред ТВ7.

Лазаров коментира, че психологът на МВР е преценил, че няма възможност за диалог през тази нощ с протестиращите и затова решението е било – депутатите да бъдат изведени с автобус.

Той настоя обаче, че решението и действията на полицаите пред храм-паметника "Св. Александър Невски", е било наложително предвид ситуацията и информацията, с която МВР разполагали.

По думите му една от основните функции на министерството е да осигурява нормалното функциониране на институциите.

"МВР изпълнява своята дейност за извеждане на народни представители по съответния ред и какво се получава – това се определя като провокация. Събрахме информацията и ако това решение трябва да се вземе отново, пак ще го направим", категоричен бе той.

Според Светлозар Лазаров, ранените при протестите са пострадали от счупени стъкла и хвърлени камъни, а не от щитовете и палките на полицаите.

"По кадрите, в които се вижда как полицаи удрят протестиращи с палки ще бъде извършена проверка", отсече той.

"От самото начало на протестите, които държа да отбележа са нерегламентирани, Столична община проявява творчество по този казус и аз го подкрепям, защото ако на практика има заповед за прекратяване на протестите, това означава, че МВР трябва да направи всичко възможно да разпръсне хората по какъвто и да е начин", обясни още главният секретар на МВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase