Снимка: Булфото, архив

105 души са гласували по два пъти на последните избори, а разликата между избирателните списъци и населението е около 500 000 души. Това стана ясно по време на днешното заседание на парламентарната комисия за изработване на нов Изборен кодекс.

На нея не присъстваха представители на ГЕРБ, въпреки че по-рано от партията обявиха, че ще участват в изработването на нови правила за гласуване.

Говоренето приключва, започва писането на текстове, заяви председателят на комисията Мая Манолава по време на днешното заседание, на което присъстваха граждански организации.

На заседанието основна тема бяха изборните списъци и изчистването на т.нар. мъртви души.

От ГРАО бяха категорични, че всъщност такива в списъците няма, а става дума за граждани заминали в чужбина и все още неизвадени от списъците.

Манолова  създаде по бързата процедура работна група за изборните списъци. Тя призна, че тази тема я плаши най-много, защото засяга много права. От гражданските организации са постъпили най-различни предложения.

Активна предварителна регистрация на избирателите, предлагат една голяма част от НПО-тата.

Предложенията им за конкретните условия обаче са най-различни.

Една част предлагат да се заявява желание за гласуване до края на предходната година (преди изборите), а други - до 30 дни преди вота. Едни искат да не може да се гласува, ако гражданинът няма предварителна регистрация, според други това ограничава гражданските права.

Мая Манолова сигналиира, че получава много данни за хора, които не могат да упражнят правото си на глас, защото все още са в забранителни списъци, въпреки че всички предпоставки за това са отпаднали.

Оказа се, че има и доста нестандартни предложения за това как да се стимулират гражданите да участват във вота. Една от гражданските организации предлага да им се дава по 10 лева, за да са мотивирани да гласуват.

Безспорно трябва да се подобри гласуването в чужбина. За тях предварителната регистрация съществува отдавна, но тя затруднява, обясни Манолова. Тя припомни опашките пред изборната секция в Лондон на последните избори.

Заговори се и за он-лайн гласуване. Според по-голяма част от гражданите тази идея е по-скоро в кръга на фантазиите на този етап.

Според Христо Бисеров от ДПС проблемът са не самите изборни списъци, а злоупотребата с тях.
По негови думи трябва да се създада законова база, която да спре тези злоупотреби.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase