Снимка: Bulgaria On Air
fallback

„Голяма част от хората коментират проекта за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 г., а малка част от тях всъщност са го прочели“, каза в ефира на Bulgaria On Air председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

По думите му най-често допусканата грешка е, че приходите за тази година се сравняват с тези от миналата. „Сравнението трябва да се направи със заложените приходи в бюджета, а те изостават от очакваното, защото прогнозите бяха завишени“, коментира той.

„Очаква се сигурна дупка в бюджета. Салдото е - 300 млн. лева приходи и - 200 млн. лева в разходите – общо 500 млн. лева. Именно заради това се налага емитиране на нов дълг. Очаква се от него половин милиард да покрие тази сума, а другите 500 млн. лева да се оставят във фискалния резерв, за да има по-голяма гъвкавост. В края на годината дългът на страната няма да се повиши. Фискалният резерв няма да падне под 4,5 млрд.лева“, обясни Велев.

Според него актуализацията на бюджета е необходима заради дължимото ДДС на бизнеса – между 300 и 400 млн. лева.

„За 2012 г. държавата е платила 25 млн. лева наказателни лихви, а за първите пет месеца на 2013 г. - 12 млн. лева, което означава, че растат просрочените задължения към бизнеса. За всяко просрочено плащане лихвата е 10%“, каза той.

Oще по темата
24 юли 2013 09:21
120
Велев предрече, че ако актуализацията на бюджета не бъде направена е възможно много голяма част от българските фирми да стигнат до фалит, БВП да постигне нулев ръст, ДДС да се повиши.

„АИКБ е на позицията, че има много неща които трябва да се свършат по-скоро – трябва да се обърне сериозно внимание на средствата за следващия програмен период (2014 -2020), има около осем оперативни програми, които трябва да се представят и одобрят през есента, някои от тях трябваше да се пренапишат“, коментира той по темата дали трябва правителството да си подаде оставката.

Велев беше един от участниците в трите комисии, които обсъдиха във вторник проекта за изменение на бюджета, но е успял да излезе от сградата на НС преди да бъде блокирана и да се стигне до кървавите сблъсъци. Той отказа да коментира насрочения час за обсъждане, който съвпадна с началото на обичайните мирни протести.

Вижте целия видеоматериал!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

kironki

преди 10 години

БЪЛГАРОТЪПИЯТА НА ПЪЛНА СКОРОСТ! КОМЕНТАРИТЕ ПОКАЗВАТ ПОВЪРХНОСТНИ, ЕДНОСТРАННИ, ЗЛОБНИ, РАБОТНИЧЕСКО-СЕЛСКИ "РАЗБИРАНИЯ". КОМУНИЗМЪТ СИ Е СВЪРШИЛ РАБОТАТА - ОТ НАЦИЯ Е НАПРАВИЛ БЕЗСМИСЛЕНО, БЕЗЦЕЛНО, ОБЪРКАНО, ИЗНЕНАДВАЩО СЕ, ПЛАЧЕЩО ЗА НЕЗЕМЕН ВИД МОРАЛ СТАДО...

10

Анонимен

преди 10 години

ним 100% в разходната част и 100% НЕизпълним в ПРиходната част. Още по изненадващо е, че парите които ще вземат назаем в крайна сметка НЯМА да увеличат дълга.:) :) :) :)

9

Анонимен

преди 10 години

Я да видим дали правилно разбрах, въз основа на Миналогодишните приходи, вече изпълнени, се прогнозират приходите за следващия бюджет. На тази основа са заложени приходи от 300 млн., но както казва пича те няма да бъдат изпълнени до лев. Не че няма да достигнат 100% изпълнение, не че ще бъдат постигнати на 50%, а че 100% от приходите са несъбираеми. От друга страна 200 млн. е сигурно, че ще изхарчим. Опа - изхарчите. Общата сума е 500 млн. Интересно е за какво пишете бюджет след като той е изпъл

fallback