Петър Чобанов. Снимка: архив, БТА

Три парламентарни комисии приеха актуализацията на Бюджет 2013 година на първо четене след около три часа дискусия. На заседанието на Комисията по бюджет и финанси, Комисията по икономическа политика и туризъм и Комисията по труда и социалната политика присъстваха и депутатите от ГЕРБ, които изразиха своята категорична позиция, че актуализацията на бюджета е ненавременна и прибързана.

Финансовият министър Петър Чобанов защити промените и заяви, че поемането на нов дълг не може да бъде причислено към финансирането на някакви скрити и тайни разходи.

Един от основните въпроси по отношение на актуализацията на бюджета е този дали това е една техническа актуализация или е нова политика. Отговорът е, че ние провеждаме нова финансова политика, каза още министърът.
В пленарна зала промените в Закона за държавния бюджет ще влязат в четвъртък, а утре ще бъдат обсъдени и от други парламентарни комисии.

През цялото време на обсъжданията в зала „Изток” на Народното събрание се чуваха освирквания и скандирания „Оставка” на протестиращи граждани срещу актуализацията на бюджета, предаде „Фокус“.
Проектозаконът, приет вчера на извънредно заседание на Министерски съвет, предвижда увеличаване на дефицита с около 500 млн. лева до 2% от БВП в края на годината и  емитирането на 1 млрд. лева външен дълг.

По време на обсъждането президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че трябва да бъдат актуализирани и приходите, и разходите в бюджета и че синдикатите приемат предлаганото от правителството, но само наполовина. Според него е необходимо да бъдат изразени по-ясно самите механизми, които ще стимулират растежа и по които ще се изпълнява актуализацията на бюджета за настоящата 2013 година.

Държавата трябва да си възвърне статута на „най-добър платец”, защото тя не може да изисква от бизнеса и от гражданите да спазват законите, като самата тя не го прави, заяви Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал. По думите му трябва да има резерви при актуализацията на бюджета в посока ограничаване на административните разходи, както и ограничаване на разходите за сигурност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase