Цветлин Йовчев Снимка: БТА
fallback

Индиректно вътрешният министър Цветлин Йовчев даде да се разбере, че след снощните сблъсъци пред парламента кабинетът няма да подаде оставка. Йовчев критикува остро агресията у протестиращите и защити действията на полицията.

Недопустимо е български граждани да бъдат заложници. Ще се намери подходящ начин за разрешаване на кризата, заяви той след редовното заседание на Министерския съвет. Обстановката от сутринта около правителствената сграда е спокойна, заседанието започна в обичайния си час и продължи около 3 часа с дневен ред от около двайсетина точки. Йовчев дойде сам за брифинга, на който коментира ескалацията на напрежението снощи пред парламента.

Най-малко отговорността за това, че има насилие, може да се хвърли върху правителството, беше категоричен той.

Министърът заяви, че е одобрил извеждането на министри, депутати и администрация от сградата с автобуса, но не коментира кой е „създал този план“. Не очаквахме, че нивото на агресия сред някои от протестиращите ще стигне такива нива. Не очаквах, че ще се стигне дотам автобус с български граждани да бъде атакуван с павета, каза Йовчев.

Oще по темата
Дали е било грешка е въпрос на анализ, каза още той. Според министъра ескалация на напрежението щеше да има при опит да бъдат изведени депутатите и на по-късен етап.

Йовчев отново заяви, че сред хората има усещане за несправедливост, но и че голяма част от българските граждани са без представителство в парламента.

Това, което видяхме вчера, е абсолютно недопустимо за демократично общество. Не можем да търсим правосъдие и справедливост чрез закононарушения, не може да търсим демокрация чрез насилие и нарушаване на човешките права, беше категоричен той.

Министърът напомни, че вчера хвърчаха големи камъни и павета срещу народните представители и допусна: Можеше да бъде убит човек. Никой не би се съгласил, че това е допустимо, отсече той.

Йовчев заяви, че протестите снощи са били незаконни и полицията е трябвало да предприеме съответните мерки за сигурност. Той отново благодари на служителите на реда, че не са се поддали на провокации. Държаха се изключително адекватно и разумно, смята той.

Ще се намери подходящ начин да отидем към разрешаване на тази криза. Разрешаването й изисква системен диалог, активен политически диалог, широк обществен консенсус, заяви Йовчев.

Сред протестиращите имаше провокатори, това казват и хората, присъствали на протеста, добави той.

Според министъра обаче е било грешка да се насрочват заседания на три комисии в сградата на НС след 17 часа.

Във всички изказвания на представителите на европейските институции аз не виждам призиви и конкретни твърдения, че разрешаването на кризата в България минава през незабавна оставка на правителството. Ако някой вижда в техните изказвания нещо в тази насока, мисля, че това е доста грешна интерпретация, каза той.

Министърът заяви, че на протеста е имало и лица, „мотивирани да предизвикват напрежение“. Йовчев увери, че МВР има сили да осигури нормалната работа на институциите и ще положи всички усилия за това.

Полицията в действията си не е имала нито поставена задача, нито заповед, нито се е държала агресивно спрямо протестиращите. В много по-голяма степен полицията беше обект на агресия. Ако позволяваме органите на реда да бъдат обект на агресия и насилие от страна на когото и да било, без да поставяме въпроса за неговата отговорност, ще бъде голяма грешка, това е стъпка към рушене на институциите, каза министърът. 

По думите му в момента отговорността на всички институции, на парламентарно и извънпарламентарно представените партии е много голяма.  

Министърът каза, че полицията не се намества остро при прояви на вандализъм и нарушаване на имуществото, защото не иска хората, които присъстват на площада, да бъдат наранени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

226

Енчев

преди 10 години

До АлексияБългарският народ е на улицата и площадите, а тия като теб, са като тия в парламента. Ставате свидетели само защото имате телевизори...!***

225

Стига вече, стига

преди 10 години

Не трябва да се злоупотребява с думите, особено от хора достойни,умни и честни. Никой не е правил депутатите заложници,защото никой не е искал да ги заменя срещу нещо. А това, че ТЕ се считат за такива, е до болка познат управленски трик вече 23 години изопачаване на истините и демокрацията. И никой не им е отнел правото да си идат у дома трябваше да излязат отукритието, да си вземат градския транспорт, както правят 90 % от българите и толкоз. А че ги е било страх техен проблем ЗАЩO?

224

Анонимен

преди 10 години

ГОРД ЛИ СИ СЪС СЕБЕ СИ И *** СИ ДЕЙСТВИЯ. ВСИЧКО Е ПО СЦЕНАРИЙ ОТНОВО И ОТНОВО. ПРЕБИХТЕ НАРОДА И СЕГА СЕ ПРАВИТЕ НА ЖЕРТВИ ! ТАКАВА НАГЛОСТ В ИЗКАЗВАНЕТО ИМАШЕ НА ТОЗИ НАГЛЕЦ ЧЕ ЗА МЕН ТОЙ Е САМО БУЛДОГА НА ВЛАСТТА ! НИЩО ДРУГО ЗА ЖАЛОСТ ,ЗА ГОЛЯМА ЖАЛОСТ !

fallback