Пламен Орешарски. Снимка: архив, БТА

Премиерът Пламен Орешарски официално представи избора си за председател на ДАНС – настоящия и.д. Владимир Писанчев.

Парламентът трябваше да гласува кой да поеме поста вчера, но нямаше внесено предложение в деловодството на НС от Орешарски. Вчера лидерът на левицата Сергей Станишев обясни, че министър-председателят иска лично да представи своя избор, а в четвъртък имал ангажименти в Бургас във връзка с годишнината от атентата на летище "Сарафово".

"Господин Писанчев от първите години на своя трудов стаж е работил в системата на МВР и след 2008 година, след създаването на ДАНС, е неизменно служител на ДАНС", заяви Орешарски от парламентарната трибуна при представянето на кандидатурата на Писанчев.

Още по темата

Министър-председателят акцентира върху факта, че Писанчев е минал през различни позиции както в сферата на МВР, така и в ДАНС, а в момента е изпълняващ длъжността. Последните седмици направих интервюта с няколко потенциални кандидати. Двама от тях бяха изслушвани и в парламентарната комисия за контрол на службите, обясни Орешарски как е преминала процедурата по номинация.

Премиерът каза, че се е спрял на вътрешен човек за системата заради високата обществена чувствителност.
Моето предложение е запазване на статуквото, обясни Орешарски. Премиерът реално не прави кадрови промени с номинацията на Писанчев - настоящият и.д. ще стане титуляр.

Пламен Орешарски обясни, че много се надява той да се справи с отговорностите на поста. Премиерът акцентира върху борбата с икономическата престъпност – приоритет, залегнал и в приоритетите на Писанчев.

За мен най-добрият критерий за неговата дейност ще бъде степента на сътрудничеството с приходните агенции, заяви премиерът.

Орешарски пое ангажимент да наблюдава лично дейността на председателя на ДАНС и да настоява за периодични отчети както пред него, така и пред парламентарната комисия за контрол на службите. Орешарски обеща, че и в неговите отчети периодично ще бъде уведомявано Народното събрание за дейността на председателя на ДАНС.

Припомняме, че двама кандидати – Писанчев и колегата му Недялко Недялков, бяха препитани в парламента. Комисията за контрол на службите намери за подходящи и двамата. Днес председателят на комисията Димитър Дъбов отново защити тезата, че процедурата е била много прозрачна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase