Лютви Местан. Снимка: БТА
fallback

Лидерът на ДПС Лютви Местан призова бившият премиер Бойко Борисов да се разграничи от инициалите в тефтерчето на отстранения шеф на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов. Местан настоя и да „чуем гласа“ на президента Росен Плевнелиев по скандалните записки.

На пресконференция в сряда прокуратурата показа записки от личния бележник на председателя на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов, от които може да се правят изводи за изпълняване на политически поръчки.

В него фигурират указания за различните преписки и за лицата, които се разследват за конфликт на интереси. На много места е посочено да се чака обаждане или да се позвъни на И.Ф., а най-често срещаните инструкции са: "Да се удари", "Да се забави", "Да се добавят други преписки".

Според Местан това тефтерче съдържа технологията на властовата система на ГЕРБ.

Oще по темата
Това е технологията на злото, което ни управляваше в последните 4 години, заяви лидерът на ДПС от парламентарната трибуна в специална декларация.

Той видя в скандала обаче и шанс за лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да се разграничи от инициалите в него.

Това е последният шанс на Борисов да докаже, че не е бил част от подобни действия. Ако не го направи обаче, понеже не е в състояние, ще се окаже част от всичко това. Не просто част, а главатар, категоричен бе Местан.

По думите му Борисов не бива да подценява събуденото общество и да си мисли, че може да се измъкне с обяснения, че не знае кой стои зад инициалите в тефтера на Златанов. 

„Никой няма да повярва, че И.Ф. може да да бъде Искрен Фидосов, а Ц.Ц. - Цветанка Цветанова, понеже изключвам да е Цецко Цачев“, заяви Местан.

Лидерът на ДПС не пропусна да жегне и президента Росен Плевнелиев, който също беше споменат във въпросното тефтерче.

„Имаме призив и към основния говорител на ценностите – господин Росен Плевнелиев, който се оказа един от списъчния състав на тефтерчето“, заяви Местан.

По думите му държавният глава трябва да се ангажира с казуса и да не се ограничава с оправдания, а да изрази отношение към ”нечистотията” в скандала.

Ние сме готови да чуем гласа на протестиращите, но трябва да чуем и гласа на президента за съдържанието на това тефтерче, допълни лидерът на ДПС.

Според Местан инициалите и похватите от тефтерчето показват „персонализацията на институционалния цинизъм, на извратената от ГЕРБ демокрация”.  Местан не пропусна да спомене и протестите. По негови думи не трябва са се правят опити гражданското общество да се използва, за да получат инициалите от тефтерчето реабилитация в политиката.

Това би била престъпна експлоатация на енергията на протестите от последните 35 дни, каза още Местан.

Според него в настоящия момент на „пулсираща демокрация” не може да бъде самоцел пълният мандат на нито едно правителство, нито чиято и да е идея за незабавни избори.

Днес българското общество е разделено. Никой няма право да чува само гласа на протестиращите срещу кабинета, защото има не по-малко, които подкрепя кабинета, каза Местан.

Лидерът на ДПС се обърна отново и към ГЕРБ. Той ги призова да приемат ролята си на опозиция и да се върнат в парламента, освободени от „грозните инициали”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

188

Анонимен

преди 10 години

awe diktatori kokala e sladik zashto vie strah ot izbori

187

smehurko:))))))))))

преди 10 години

До Анонимният:))))))))) ЗАбравили кой и как ограби държавата.Кой и как я разпродаде за жълти стотинки.Как прибираха и кой комисионни и заробиха народа да плаща до 10 коляно.КЪСА е ПАМЕТА ВИ:))))))).И Защо до сега няма един от БСП,ДПС,НДСВ,СДС и А така :))))) в затвора или осъден.А само компромати срещу ГЕРБ ЗАЩОТО ги настъпиха и сега си отмъщават вкупом:)))))) И само компромати спретват

186

МРАВКА

преди 10 години

МНОГО ПЪТИ ПИСАХ И ПАК ГО ПИША. ВСИЧКИ ПОЛИТИЦИ,МАГИСТРАТИ,ВИЗШИ ЧИНОВНИЦИ И ДОСТА ПОЛИЦАИ СА ПРЕСТЪПНИЦИ. 23 Г.САМО КРАЖБИ ИДАЛАВЕРИ ЗА СМЕТКА НА МАТРЯЛА. ПРОУМЕЙТЕ Я ТАЗИ ИСТИНА МАКАР НА НЯКОИ ДА НЕ МУ ХАРЕСВА.ИСТИНАТА МОЖЕ ДА Е САМО ЕДНА И ТОВА Е ТЯ.

fallback