Тютюнопроизводителите блокираха границата в знак на протест миналата седмица. Снимка: Булфото, архив

Според депутата от БСП Светла Бъчварова са нужни промени в Закона за тютюна.

Един от многото проблеми, които стоят пред тютюнопроизводителите, са посредниците на пазара, които увеличават цената към крайния производител. Те се появиха, след като по време на управлението на ГЕРБ се направиха промени на Закона за тютюна и отпадна изискването за изкупуването му само от лица с право за промишлената му обработка, коментира тя в Пловдив, цитирана от БТА.

По думите й отмяната на съществуващото до 2009 година безплатно даване на семената за тютюнев разсад също е създало проблеми на тютюнопроизводителите. Това доведе до по-некачествен продукт, а оттам и до по-ниската му изкупна цена, коментира Бъчварова.

Тази година ще има 73 милиона лева доплащания от бюджета, с които ще се подпомогнат производителите на 23 000 тона тютюн.

За да може обаче отрасълът да се развива предвид липсата на договорено подпомагане за следващия програмен период не само в България, трябва да се направят спешни промени в закона, каза Бъчварова. Сред предлаганите мерки е и въвеждане на специална програма за помощ за необлагодетелстваните райони.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase