Снимка: архив, Булфото

Очаква се в първи клас за учебната 2013/2014 година да бъдат записани 63 199 ученици, като от тях 48 992 са завършили детските градини, а 14 207 деца са от предучилищните групи в училищата, обяви пред БТА образователният министър проф. Анелия Клисарова.

По думите й след 15 септември ще може да се каже какъв е точният брой на първокласниците, защото може да има и деца, които да заминат да живеят в чужбина или по желание на родителите им да започнат на 6 години училище.

Тя пресметна, че през учебната 2012/2013 година първокласниците са били 65 677 и така са запазва трайна тенденция за намаляване на парволаците.

Още по темата
Според нея е трудно би мгло да се организира електронен прием на първокласниците в цялата страна, макар в Бургас вече да действа подобна система.

Клисарова каза още, че в момента в 249 училища в страната се извършват ремонти, като в 132 училища те са финансирани от държавния бюджет, а 108 са общинските училища, които се ремонтират със средства от общинските бюджети.

Тя отбеляза, че според закона за държавния бюджет МОН разполага с 3 057 000 лева за капиталови разходи. От тях за основни ремонти на училища са предвидени 2 917 000 лева, а 1 600 000 лева - са за текущи ремонти, предизвикани например от наводнения или градушки.

Анкетната карта за това дали да има промени в програмата по български език и литература (БЕЛ) е готова и тя ще се попълва от учителите по интернет, обяви министърът.

Тя добави, че в картата е включена "старата" и новата програма по БЕЛ, "отворена" е и за предложения, ако има такива.

Целта на това препитване е да се види какво мислят учителите и в зависимост от класа, те могат да предлагат кои автори и произведения да останат или кои нови да бъдат добавени, обясни тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase