Анелия Клисарова Снимка: Булфото

Романът "Тютюн" да отпадне от учебната програма и вместо него ще се изучава друг роман на Димитър Димов – "Осъдени души". Това предвижда проект на просветното министерство, коментира пред журналисти министърът на образованието и науката Анелия Клисарова, преди да връчи награди на ученици, завоювали призови места на националния кръг на математическото състезание "Европейско кенгуру".

Тя уточни, че не отпадат автори, а някои произведения от съответния автор, но се включват нови.

Министърът допълни, че от програмата отпада и стихотворенията "Майце си" и „Моята молитва“ на Христо Ботев, но ще бъде включено стихотворението "Колко си хубава" на Христо Фотев.  По думите й това е станало след обсъждане с 450 преподаватели и специалисти по български език и литература.

„Програмите по всички предмети трябва да се осъвременяват“, изтъкна министърът.  „Искаме да станем по-отворени, по-атрактивни, да привличаме младите хора в училище. Би следвало и непрекъснато да обновяваме и учебните планове и програми, и да усъвършенстваме“, допълни тя.

Клисарова увери, че не са пренебрегнати българските класици, заложени са повече упражнения върху тях и върху съвременната литература, каквато е тенденцията и в европейски мащаб.

За да има повече упражнения, трябва да намалим учебния материал, няма как да товарим децата с повече часове, разясни тя.

Клисарова опроверга спекулациите, че новоназначеният зам.-министър на образованието и науката Мукаддес Налбант има връзка с отпадането на част от произведенията. Проектът е от преди година и половина, а Налбант е назначена едва от три дни и няма нищо общо с него. Това е само проект, не е окончателно,  заяви тя.

Наблюдения на МОН сочат, че учениците изпитват затруднения при анализ на текст и писмено излагане на становище с аргументи. Не е важно да научим децата само да четат и да пишат, важно е да ги научим да мислят и да осмислят текстовете, защото това ще им бъде необходимо и в живота, коментира министърът.

Клисарова потвърди, че отпада предложението за задължителна предучилищна подготовка на децата, навършили четири години, но остава идеята за такава при петгодишните. Искаме да мотивираме родителите на децата да започнат предучилищна подготовка, няма да ги натоварваме - ще има много игри и занимания, добави тя.

По думите й и двамата нови заместник-министри Мукаддес Налбант и Атанаска Тенева ще отговарят за средното образование. За висшето ще бъде назначен още един заместник.

Коментари Напиши коментар

501

програмиран

преди 8 години

Незабавно да отпадне и да бъде забранено на децата изучаването на стихотворението ,,Аз съм българче за да не рискуват когато пораснат да бъдат бити по улиците от протестиращите *** и безродници!

500

аз

преди 8 години

Образованието ни е тотално объркано отдавна...В учебник за 5-ти клас чета поредния абсурд,че Васил Левски не е бил борец за свобода...той просто е искал българи и турци да имат равни права в границите на Османската имерия. Един вид за какво му е била на Левски свободна България :) Май го искарват активист на ДПС...*** ТАКИВА СЪСИПВАТЕ ОСВЕН ОБРАЗОВАНИЕТО И ИСТОРИЯТА НИ

499

Анонимен

преди 8 години

аз искам да се махнат тези текстове от уч.програма ,не искам част от децата да се срамуват от произхода си....да се махне не само ботев ,а и всички ''поети'' писали дискриминационни текстове ....