Снимка: ЕК

Образователният министър проф. Анелия Клисарова ще поиска оставките на Изпълнителния съвет на Фонд „Научни изследвания”.

Вчера оставка подаде управителят на фонда акад. Владимир Овчаров с мотива „лични причини”. Той оглави звеното през февруари тази година след проверка от Инспектората към Министерския съвет, при която бяха открити пропуски в работата и дейността на Фонда. Скандалът доведе и до оставката на тогавашния образователен министър Сергей Игнатов.

По направените тогава препоръки обаче не са взети никакви мерки, заяви Анелия Клисарова. Сред нарушенията са нееднакво прилагане на критериите за подбор на проектите, класиране на проекти за финансиране с по-ниски точки от други, класиране на проекти, които не отговарят на приоритетните области, които са обявени, липса на правила за работа на комисиите и на Изпълнителния съвет и др.

Временно ще бъде спряно отпускането на средства от Фонда за нови проекти до завършването на проверки за правомерността на финансирането с правилата за отпускане на държавни помощи. Ще продължат да се дават обаче средства за вече започнали проекти.

Във фонда липсват схеми и правила, които да гарантират законосъобразното изразходване на средствата и трябва да се изработят такива, каза още министърът.

„За периода, откакто съществува – 1 януари 2011 година досега, Фондът не е уведомил Министерството на финансите за административните схеми за подпомагане”, каза Клисарова и допълни, че за това сериозно нарушение бихме претърпели санкции, които ще отговарят на средствата за фонда ”може би две-три години последователно”.

Предстои проверка във Фонда от Агенцията за държавна финансова инспекция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase