Кристиян Вигенин. Снимка: архив, БТА
fallback

Позицията на България по европейската интеграция на Македония не е променена, заяви външният министър Кристиан Вигенин.

„Подписването на договор за добросъседство и сътрудничество с Македония остава принципна позиция на България. Подписването на този договор е изискване за откриване на следващите стъпки в процеса на европейска интеграция на Македония”, подчерта Кристиан Вигенин.

„Няма разминавания между мен и президента Росен Плевнелиев по тази тема. Позицията по Македония е съгласувана и консултирана и се изпълнява от всички институции, които имат отношение по този въпрос”, заяви още министърът.

Вигенин подчерта също така, че с държавния глава, който също има отговорности в сферата на външната политика, няма „различия по нито един съществен външнополитически въпрос“.

Ще има приемственост в българската външна политика, но ще има и известно префокусиране на нашите усилия, посочи външният министър Вигенин.

Oще по темата

„На първо място България трябва да бъде пълноценен, ефективно участващ във взимането на решения член на Европейския съюз. Работим по подобряване на механизма на координация, механизмите за обсъждане на важните политически и икономически решения, които се взимат в ЕС, и възможностите на България да отстоява по-ефективно своите приоритети. Тази тема беше потънала в мъгла в последните години и това решително трябва да бъде променено”, коментира Вигенин.

Регионалната външна политика на България ще се фокусира в два региона – Западните Балкани и Черноморския регион, по-конкретно политиката на източното партньорство на ЕС. Тези теми са много важни за България, защото нашата роля може да бъде много по-голяма, отколкото беше до момента, заяви Вигенин.

„Ще работим по една по-ефективна и открита политика към българите в чужбина – както исторически възникналите и създадени общности на българи зад граница, така и към новата българска емиграция. Основата, която беше поставена от предишни правителства и от вицепрезидента Маргарита Попова, трябва да бъде развита. Има много идеи, които ще бъдат развити в една по-цялостна стратегия, която смятаме да предложим”, каза още външният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

До БДЖ

преди 10 години

ами тя държавичката може да я има, ама внуците ти ще говорят на албански и ще знаят наизуст корана - това проумей. Вдигнеге глолави докато е време и стига с тая македонщина, аз като съм от тракия тракиец ли съм? Българи са населявали тези земи и дядовците Ви са българи и техните също. Не срамете тяхната памет. Предполагам, че властта е унищожила и подменила всичко, но разрови някой стар скрин и потърси актове за раждане на баба ти и дядо ти - ще се изненадаш от написаното там :)

24

До помияра 31

преди 10 години

Какво точно са оставили дядовците ти в Македония? Няколкото изгубени войни ли?

23

БДЖ

преди 10 години

Македония ще надживее враговете си. Македония Вечна!!!!!!

fallback