Снимка: архив, Reuters

От няколко години България се изпречвала на пътя на Македония към ЕС, като при това я изнудвала да приеме нейното тълкуване на македонското минало.

С това твърдение започва материал, публикуван в „Утрински весник“ под заглавие „Как бяха ликвидирани македонските евреи“ като първа част от поредица, чийто автор е бившият кореспондент на „Нова Македония“ Виктор Цветаноски, известен с жлъчните и остри антибългарски материали.

Още по темата

В публикацията се твърди, че България за пореден път изнудва Македония, като този път била използвана голямата трагедия на македонските евреи, депортирани през Втората световна война в лагера „Треблинка“ в Полша (нацисткият концлагер "Треблинка" в окупираната от Германия Полша - бел.ред.). Според автора филмът „Трето полувреме“ толкова разгневил висшите български политически кръгове, че те решили да задвижат мощните лостове, с които разполагат в ЕС като страна членка и да поставят пречки за членството на Македония в Евросъюза.

В материала се твърди, че за София, която искала да се представи пред света с чисто лице, това е болезнена тема и всяко припомняне за нея се приема като ровене в отворена рана, която „те не могат да излекуват, тъй като винаги търсят виновните от другата страна“.

Според автора спасяването на повече от 50 000 евреи в България не може да заличи престъплението от изтреблението на евреите от Македония и Тракия и че за спасяването на българските евреи нямат заслуга нито българският цар, нито правителството, нито парламентът на България, „а отделни лица и народът“.

В интерес на истината България винаги е подкрепяла европейската перспектива за Македония. В края на миналата година обаче страната ни заяви, че подкрепата ни не е безусловна и тя зависи от изпълнението  на критериите за членство, сред които приоритетно място заемат добросъседските отношения. България категорично настоява да спре антибългарската кампания в Македония.

Един от отговорите, дошли от Скопие, беше от президента Георге Иванов, който заяви: „Реалната ситуация е, че македонското общество няма никакъв проблем с нито една съседно общество. През каква изкривена призма трябва да гледаме, за да видим в това реално сътрудничество липса или недостиг на добросъседски отношения?“

Остава всеки сам да си тълкува обаче отношението към българите в Македония. Неотдавна „Нова Македония“ писа, че, когато искаш да обидиш някого в Македония, му казваш, че е българин. Обяснението как в историята се стигнало до това българин да е обидна дума в Македония трябва да търсим в историята. В България едва ли трябва да се съгласим създаването на македонска нация да става за сметка на българския народ и на българската история, след като е известно, че македонска нация не съществува преди 1944 г. и че тя е продукт на ожесточената сръбска политика, целяща изтриването на българското национално самосъзнание на населението на Вардарска Македония.

Днес в Македония можеш да се наречеш какъвто искаш – македонец, циганин, турчин, албанец, сърбин, грък – само не и българин.

Вчера Българският културен клуб – Скопие съобщи, че на 2 януари 2013 г. под претекст за проверка за фалшифицирани документи македонски полицаи са направили груб обиск в домовете на шестима граждани на Струмица, всичките с двойно македонско-българско гражданство. След това обискираните са били подложени поотделно на 2-3 часов разпит в полицията.

Един от тях е бил отведен демонстративно с чувал на главата. Полицейските служители са казали на разпитваните, че нямат право на жалба и са ги заплашвали да не се оплакват на българското посолство. В един от случаите обискът е направен в присъствие само на малолетни деца, без техния баща, който се прибирал от пътуване в България.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase