Снимка: Булфото
fallback

Лидерът на БСП Сергей Станишев обяви, че правителството на Пламен Орешарски има доста ясна разграничителна линия с "Атака", защото националистическата партия не е подкрепила кабинета при гласуването му в пленарната зала.

Така той отговори на думите на председателя на групата на социалистите и демократите (С&Д) Ханес Свобода, който по-рано днес поиска от кабинета да се разграничи от всякакви действия и от политиката на "Атака".

Като доказателство за това Станишев посочи и факта, че националистическата формация няма нито един представител в ръководството на парламента.

"Те нямат и заместник-председател на Народното събрание, какъвто по традиция има всяка парламентарна група", добави той.

Oще по темата
Червеният лидер припомни и думите си от нощта на изборите на 12 май, когато каза, че БСП не може да се коалира с "Атака" заради идеологията й.

Станишев призна, че не харесва не само идеологията на националистите, но и част от проявите на симпатизантите на "Атака" и лично на лидера й Волен Сидеров.

Като конкретни примери Станишев посочи скандала, който предизвика Сидеров по време на последното заседание на Консултативния съвет по национална сигурност при президента Росен Плевнелиев, както и обидите на лидера на националистите към журналисти, които ги нарече "платени жрици".

Той коментира още, че очаква Европейската Народна партия (ЕНП) да призове ГЕРБ да участва като опозиция в парламента и да изразява силни позиции, за да оказва влияние на работата на парламента.

Във връзка с предстоящата дискусия за ситуацията в България в Европейския парламент, инициирана от ЕНП, очаквам от Европейската народна партия да се изговорят много несправедливи обвинения, допълни той.

Лидерът на столетницата настоя, че със сигурност искането на премиера Пламен Орешарски за актуализация на бюджета и взимането на заем ще е добре мотивирано.

"Правителството трябва да представи ясно своите аргументи за изпълнението на бюджета и за прогнозата. Вярвам че правителството ще представи много сериозна мотивация, за да поиска актуализация на бюджета. Един от приоритетите на правителството е разплащане с бизнеса и подкрепа на малките и средни предприятия, убеден съм че премиерът и финансовият министър ще направят всичко възможно да нямаме голям дефицит", каза Станишев. 

БСП прави разчети с колко да се намалят субсидиите на партиите, стана ясно още по време на редовната пресконференция на социалистите. Това обаче ще важи за всички, а не както предвижда приетото на първо четене от правната комисия предложение на "Атака" в Закона за политическите партии да отпаднат изцяло субсидиите само за извънпарламентарните сили.

"Ние обсъждахме в парламентарната група - да се намалят субсидиите на всички партии – и на парламентарно представените и на извънпарламентарните партии. Не смятаме, че трябва да се премахне субсидията на непредставените в парламента", посочи Станишев.

Той не посочи точно с колко трябва да се намалят субсидиите, защото, по думите му, това е въпрос на формули.

В коментар на изявлението на председателя на парламента Михаил Миков, че медиите допринасят за ескалиране на напрежението с начина, по който отразяват протестите, Станишеш днес обяви, че Миков е говорил емоционално, но и и до известна степен правилно, "защото медиите допринесоха за истерична среда около парламента миналата сряда, представяйки нещата не точно, както стояха. Но никой не е спечелил от каране с медиите. Защото медиите не са четвърта власт, а първа власт", отсече той.

Сергей Станишев каза още, че социалистите ще искат още тази седмица парламентът да разгледа въпроса за отстраняването на шефа на НЗОК д-р Пламен Цеков, съобщи депутатът д-р Емил Райнов.

Според него има достатъчно основания за това, защото са установени нарушения в касата.

Освен това щатът е раздут, защото Цеков е назначил нови 350 души, колкото е администрацията в едно средно голямо министерство, пресметна той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

176

Tilk

преди 10 години

Сидеров няма да спре да изказва недоволството си срещу кабинета, защото само той и Атака наистина са загрижени за националния ни интерес. Всички останали работят за олигарси, за интересите на чужди държави, без значение дали тези интереси са благоприятни за страната или не. Единствено действията на Атака са прозрачни, и само те изпълняват обещанията си.

175

Камен Андреев

преди 10 години

Тук виждам два лагера, червени и гербери, дето се наддумват и се псуват, хора БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ

174

Анонимен

преди 10 години

До справедливТичай на психиатър! Много е спешно! За твое добро е.

fallback