Асен Василев. Снимка: Булфото

Докато аз бях министър, договор за строителен надзор на АЕЦ "Белене" за 2 млн.евро не е стигал до мен, не е влизал в БЕХ и затова не смятам, че е подписван. Това пише в изявление от Асен Василев, министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство.

Причината за писмото е изнесената днес информация от министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, че по време на служебното правителство е подписан такъв договор. Единственото, което в рамките на моя мандат е направено около АЕЦ "Белене", е аз и зам.-министър Стоянов да се срещнем с адвокатите и да подготвяме българската защита, посочва Асен Василев.

Относно избора на консултант, който да предоговори дългосрочните договори с двете американски централи ТЕЦ "Марица Изток 1" и ТЕЦ "Марица Изток 3", Василев потвърждава, че има пусната процедура. След много разговори с представители на дветецентрали, те изразиха готовност да предоговарят условията по техните дългосрочни договори, така че условията да могат да станат по-изгодни за българските граждани. Това трябва да се направи професионално и общата преценка беше, че е по-добре да ползваме услугите на външен консултант, специализиран в тази област, заявява Асен Василев.

Още по темата

Той добавя, че по отношение на отделянето на ЕСО от НЕК, което трябва да стане на 1 юли, екипът му е заварил процедурата в доста забавено състояние. Дванадесет месеца беше работено без конкретни резултати. Ние отделихме акциите, подготвихме всички активи за отделяне, направихме нов Надзорен съвет и нов борд, тъй като управлението трябва да е двустепенно, а не едностепенно, посочва Асен Василев.

Той обръща внимание на министър Стойнев, че "някои неговикадрови решения могат да доведат до сериозни проблеми с финансирането на БЕХ, по-точно назначаването на Георги Христозов, тъй като той е осъждан за валутни престъпления".

Според Асен Василев това създава проблеми с правния преглед на документите и издаването на бонда на БЕХ - тоест след три месеца, когато изтече кредитът и той трябва да бъде платен с така издадения бонд, може да се окаже, че тези пари ги няма.

"И то не защото служебното правителство не си е свършило работата, а защото Христозов, който не отговаря на условията на инвеститорите, е назначен в Управителния съвет на БЕХ. А доколко Христозов може да борави с класифицирана информация - становището на прокуратурата беше категорично, че той заема постове в противоречие на закона", пише още в изявлението на Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase